Krediler
12 Şub 2018 09:34 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:39

Konut kredi faizleri son 6 yılın zirvesinde

Gayrimenkul sektöründeki yavaşlamanın en büyük nedeni olan kredi faizleri yükselişini sürdürüyor. Konut kredi faizleri son 6 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Faizlere bağlı olarak ipotekli satışlarda da büyük bir düşüş yaşanıyor.

Konut kredi faizleri son 6 yılın zirvesinde
Konut kredisi faizlerindeki yükseliş dizginlenemiyor. Konut kredisi faizleri 2 Şubat haftası itibariyle 2011 Kasım ayından bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Merkez Bankası verilerine göre bankalar tarafından Türk Lirası kullanılan kredilerin ağırlıklı faiz ortalaması yüzde 14,55 olarak kaydedildi. Böylelikle konut almayı planlayan tüketici için faizde psikolojik seviye olan yüzde 1'in üzerindeki seyir yükselerek devam etti. 

İPOTEKLİ SATIŞLAR ÇAKILDI

Konut kredisi faizlerindeki bu artış ivmesi ipotekli satışlar üzerinde de etkili oluyor. Son açıklanan ve Aralık ayını kapsayan verilere göre; Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30,7 oranında azalış göstererek 34 bin 29 oldu.

UZUN SÜRELİ GERİLEME

Sadece ipotekli satışlarda değil, tüm konut pazarında da Aralık'ta gerileme kaydedilmişti. Aralık ayında konut satışları yıllık olarak yüzde 6,8 düşüş göstererek 132 bin 972 olmuştu. Ekim ve Kasım ayında da konut satışları yıllık olarak gerileme kaydetmişti. Böylelikle Aralık ayı ile birlikte konut satışlarında gerileme dönemi 3 aya çıkmış oldu. 2014 yılının ilk yarısındaki düşüş sürecinden bu yana konut satışlarında böyle uzun bir gerileme dönemi kaydedilmemişti.