Konut Haberleri
18 Ara 2017 11:21 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:36

Konut fiyatları enflasyona yenik düşüyor

Türkiye’nin ilk konut fiyat endeksini derleyen REIDIN Kasım sonuçlarını açıkladı. Fiyat artışlarının ÜFE ve TÜFE enflasyonunun gerisinde kaldığı tespit edildi.

Konut fiyatları enflasyona yenik düşüyor
Türkiye’nin ilk konut fiyat endeksini derleyen REIDIN Kasım sonuçlarını açıkladı.Fiyat artışlarının ÜFE ve TÜFE enflasyonunun gerisinde kaldığı tespit edildi. Yeni konut fiyatlarında artış tek haneye gerileyerek inşaatta arz fazlası iddialarını bir kez daha gündeme getirdi. Sektörde daralma ve kredilerde geri ödeme zorluğu 2018’in öne çıkan konuları olabilir.

REIDIN’in 3 ana endeksinde sonuçlar şu şekilde: 

Türkiye İş Bankası A.Ş.’nin desteği ile hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Kasım ayında bir önceki aya göre %0.17 oranında artış gerçekleşmiş olup, geçen yılın aynı dönemine göre %4.10 oranında ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise %77.80 oranında artış gerçekleşti.

Kasım sonunda yıllık TÜFE %12.98, ÜFE ise %17.30 olarak açıklanmıştı. Böylece konut fiyatlarının yıllık artışı enflasyonun gerisinde kaldı.  Ekonominin yıllık %7 temposunda büyüdüğü bir yılda konut fiyatlarının reel olarak gerilemesi çok şaşırtıcı. Uzmanlara göre, konut talebi yetersiz, ama daha önemlisi sektörde arz fazlası oluştu. Kentsel dönüşümün piyasaya çıkardığı ek üniteler ve sayısı 300 bini geçen müteahhitlerin plansız ürettiği konutlar pazarı  taşırdı. Yeni konut fiyatlarının yıllık sadece  %4.1 oranında yükselmesi de fazla inşaat yapıldığı tezini doğrulayan bir gözlem.

2018 yılında yavaşlayan ekonomi ve yükselmesi beklenen faizlere paralel olarak konut satışlarında durgunluk sürecek. Hükümet yeniden KDV indirimi gibi tedbirlerle bu yavaşlamayı engelleyebilir, ama talebi artırması çok zor. Sonuçta, inşaat sektöründen faaliyetin daralması en olası senaryo. Müteahhitler ellerindeki stoğu düşük fiyattan satarken, bazıları da sektörü terk edecek. Nakit akımını iyi yönetemeyen firmaların ise kredi geri ödemelerinde zorluk yaşamaları söz konusu olabilir. Bazı kaynaklara göre bankacılık sistemi şimdiden inşaat sektörünü yüksek riskli ilan ederek, takibe aldı ve yeni kredileri kıstı.