Konut Haberleri
21 Ara 2020 14:48 Son Güncelleme: 21 Ara 2020 15:06

2021 yılında konut fiyatları düşecek mi? Satışlar bıçak gibi kesildi

Konut satışları son iki ayda bıçak gibi kesildi. Aralık ayında rekor düşüş bekleniyor. Pandeminin etkisi, döviz fiyatlarındaki artış, güvenli liman altına yönelişle birlikte ekonomideki durgunluk nedeniyle faizlerdeki artış konut fiyatlarını 2021'de nasıl etkileyecek? Konut fiyatları 2021'de düşecek mi?

2021 yılında konut fiyatları düşecek mi? Satışlar bıçak gibi kesildi

Konut satışlarında düşüş hızlandı. Faizlerin yükselmesi nedeniyle ipotekli konut satışları bıçak gibi kesildi. Aralık ayında rekor düşüş bekleniyor. 

Ekonomik durgunluk, pandeminin etkisi, dolarizasyon, güvenli liman altına yönelişle birlikte faizlerin de yükselmesi üzerine konut satışlarında büyük düşüş yaşanıyor. 2021 yılında konut fiyatlarında indirim olur mu? 2021 yılında konut fiyatları zamlanır mı? Ev almak isteyenlerin kafası karışık... Yüksek kredi faizleri ile ev alamayanlar 2021 yılında fiyatların düşmesini bekliyor. Buna karşılık inşaat sektörü stokların azaldığını yeni projelerin harekete geçmediğini belirterek fiyatların düşmesinin imkansız olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda inşaat maliyetlerindeki artış ve enflasyondaki yükseliş de konut fiyatlarındaki indirim beklentisini zayıflatıyor. 

Haziran ayında devlet bankalarının düzenlediği konut kredisi kampanyasında faiz oranları yüzde 0.69 olarak uygulanmıştı. Bununla birlikte 1 yıl ödemesiz kredi kullandırılması ile konut satışları uçuşa geçerek sektörde olumlu bir hava yaşanmıştı. Konut satış rakamları Temmuz ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış Cumhuriyet tarihindeki konut satış  rekoru kırılmıştı. 

Ancak konut satışlarındaki bahar havası Ağustos ayında ucuz kredi desteğinin kesilmesi ile sona erdi. Kredi faiz oranları yükselişe geçti. Ev almak isteyenlerin umudu başka bahara kalırken, ellerinde satacak konutları olan firmalar da beklemeye başladı. Tüm bunlar olurken gözler 2021 yılında konut fiyatlarında indirim olacak mı sorusuna çevirildi. 

Konut sektöründe indirim beklentisinde olanların hayal kırıklığı yaşayabileceği belirtiliyor. Bunun da gereçlerenin ilk sırasında sıfır konut projelerindeki inşaat maliyetlerindeki artış gösteriliyor. Dolayısıyla 2021 yılında ev fiyatlarında indirm değil zam olacağı öne sürülüyor. Müteahhitlerin düşen konut satış rakamları nedeni ile bu zamları kademeli olarak sıfır konut fiyatlarına yansıtabileceği belirtiliyor. 

2021 yılında ikinci el konut fiyatları ne olur? 2021 yılında ikinci el konut fiyatları artar mı? Bu soruların cevabı sıfır konutların fiyatlarıyla ilgili olacak. Sıfır ev fiyatlarındaki artış nedeniyle ikinci el konut fiyatlarında da 2021 yılında artış bekleniyor.