Konut Haberleri
15 Nis 2016 12:54 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:12

Konut fiyat endeksleri açıklandı! Kiralık ve satılık konut fiyatlarında artış yaşandı

Gayrimenkul sektöründe yaşanan yoğun alım nedeniyle, bölgelere göre konut fiyatlarında artış yaşandı. Açıklanan konut fiyat endeksleri, kiralık ve satılık konutlardaki artışı açıkça gösterdi.

Konut fiyat endeksleri açıklandı! Kiralık ve satılık konut fiyatlarında artış yaşandı

Kiralık konutlardaki taleebin azalmasıyla birlikte, vatandaşlar satılık evlere yöneldi. Ev alımları 30 Büyükşehir'i kapsayarak kendini gösterdi. 

Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi'nde Mart ayında bir önceki aya göre %1.96 oranında; geçen yılın aynı dönemine göre ise %21.11 oranında arttı.

Aynı dönemde 32 ikincil şehir için hesaplanan Türkiye 2. El Satılık Konut Fiyat Endeksi'nde (TR-32) ise, bir önceki aya göre yüzde 1.94 oranında; geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 15.15 oranında artış olduğu gözlemlendi.

Konut fiyatlarının en fazla yükseldiği bölge Şanlıurfa

Mart ayında Yalova'da metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 3.78 oranında arttı ve böylece Yalova fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir ise yüzde 0.78 oranı ile Şanlıurfa.

Kiralık konutlarda ise fiyatlar artış gösterdi

Kira oranlarına bakıldığında ise 30 Büyükşehir'in tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi'nde (TR-30) Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1.56 oranında; geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 18.56 oranında arttı. Aynı dönemde 32 ikincil şehir için hesaplanan Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi'nde (TR-32) ise, bir önceki aya göre %0.78 oranında; geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 7.74 oranında artış meydana geldi.

Kira fiyatlarının en çok yükseldiği şehir Ordu

Mart ayında Ordu‘da metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2.51 oranında arttı ve Ordu kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir ise yüzde 1.51 oranı ile Afyonkarahisar. Yeni konutlarda fiyatlar geçen yıla göre yüzde 8,50 yükseldi.

Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0.65 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.50 oranında ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 69.70 oranında arttı.