Konut Haberleri
25 Tem 2015 21:48 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:59

Konut alırken dikkat!

Yatırım veya oturum amaçlı ev alırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de evi konum, fiyat, metrekare, cephe, otopark ve donanımları açısında muadilleri ile kıyaslamak

Konut alırken dikkat!
Ev alırken nelere dikkat edilmeli? Oturmak için ev alırken evin kullanıma uygunluğu, ev içinde yaşayacakların yaşam tarzına uygunluğu, işyeri-okul-kreş-pazar-market gibi alanlara yakınlığı, ulaşım olanakları, iç yapısı, yalıtımı, otoparkı, çevresi gibi pek çok husus dikkate alınırken yatırım amaçlı ev alma durumudna ise evin lokasyonu, değerlenme olasığı, çevresindeki yatırımlar, ulaşım olanakları gibi hususlara dikkat edilir. Ancak her iki durumda da sonradan sorunlarla karşılaşmamak ve zarara uğramamak için evin mutlaka çevredeki benzer evlerle karşılaştırılması gerekir.

Alınacak evi diğer evlerle kıyaslarken dikkat edilmesi gereken hususlar ise şu şekilde:


1- Evlerin konumları

Ev alırken mutlaka aynı mahallede veya yakın konumda bulunan benzer evlerle kıyaslamak yapmak gerekir. Söz konsuu evlerin tüm özellikler benzer olsa dahi aynı bölgede bulunmayan evleri kıyaslamak yanlış sonuçlar elde etmeye neden olur. Bunun en önemli sebebi ise semtler arasında fiyat farklılıkları olmasıdır.


2- Evlerin metrekaresi ve fiyatları

Konum olarak birbirine yakın evler, metrekare olarak da benzer durumda ise fiyat kıyaslaması yapılabilir. Ancak aynı blgede bulunan ve farklı büyüklüklerdeki evleri fiyat açısından kıyaslamak doğru değildir. Bunun sebebi ise genellikle evlerin alanı büyüdükçe metrekare birim fiyatının azalmasıdır.


3- Evlerin yaşları - yapı durumları

Satın alınacak evin yeni veya eski olması kıyaslamada oldukça önemli bir faktördür. Örneğin söz konusu ev yeni bri yapı ise bölgedeki yeni yapılarla kıyaslamak gerekir. Çünkü yeni ve eski yapılar arasında yüzde 15 ile yüzde 25 atrasında değişen fiyat farkı bulunur.


4- Evlerin istikamet ve cepheleri

Evlerin istikameti caddeye (özel bir alana) bakıyorsa ve cephesi güney ise değeri aynı apartmanda bulunan diğer dairelere göre yüzde 5 ile yüzde 10  arasında değişen oranda daha fazladır. Bu sebeple kıyaslama yapılacak evlerin aynı istikamette ve benzer cepheli olmasına özen gösterilmelidir.


5-  Evlerin asansör ve/veya otopark olanakları

Özellkel büyükşehrlerde kendi otoparkına sahip olan apartmanlardaki dairelerin fiyatları otoparksız olanlara kıyasla daha fazladır. Ayrıca asansör de ev fiyatını artıran faktörlerdendir. Bu sebeple evler arasında kıyaslama yapılırken otopark ve asansöre sahiplik durumunun da benzer olması gerekir.


6- Evlerin bulunduğu apartmanların olanakları

Yüzme havuzu, spor salonu, çocuk parkı, bahçe, teras, spor alanları, dinlenme alanları gibi donatılara sahip olan apartman/sitelerdeki dairelerin fiyatları tüm bunlara sahip olmayan apartmanlara göre daha fazladır. Bu sebeple kıyaslama yapılacak evlerin sosyal donatı açısından da benzer olmasına dikkat edilmelidir.


7- Evlerdeki lüks donanımlar

Bazı evlerde standartların dışında lüks donanımlar bulunabilmektedir. Böyle bir durumda söz konusu donanımlar ve esktra özelliklerin değeri konut fyatıdan düşüldükten sonra diğer konutlarla kıyaslama yapılmalıdır.