Konut Haberleri
07 Eyl 2020 09:38 Son Güncelleme: 07 Eyl 2020 09:59

Konut alımına yastık altından 90 milyar TL çıktı! Hareketlilik yatırıma yansır

Türkiye’de faiz indirimleri ve kampanyalarla birlikte son 2 ayda satılan 420 bin konut sektöre 140 milyar TL’yi bulan bir kaynak akışı sağladı. Ev alacaklar 90 milyar TL’ye yakın bir parayı yastık altından ekonominin çarkları arasına soktu.

Konut alımına yastık altından 90 milyar TL çıktı! Hareketlilik yatırıma yansır

Demand Grup Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Demirbaş son iki ayda 420 bin civarında konut satıldığını belirterek, bu sayede reel sektöre çok ciddi bir kaynak girdiğini söyledi. Demirbaş, satılan konut sayısına bakıldığında oluşan kaynağın 140 milyar lirayı bulduğunu belirterek, “Bu rakam, sadece inşaat sektörünü değil betondan demire, mobilyadan perdeye kadar 200’den fazla sektörü direkt etkiliyor. Hükümetin başlattığı kampanyanın reel sektöre nasıl bir katkı sağladığını net bir şekilde görebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

90 MİLYAR LİRA TASARRUFLARDAN

Demirbaş, yaklaşık 140 milyar liranın 47,5 milyar lirasının bankalardan çekilen kredi olduğunu, geri kalan tutarın ise vatandaşların kendi parası olduğunu söyledi. Bu dönemde özellikle altın ve dolar bozdurarak konut alanlara çok sık rastladıklarını dile getiren Demirbaş, “Kampanyayı fırsat bilen vatandaşların bir kısmı kredi çekerken, diğer kesim de yastık altındaki paralarını çıkardı. Altın ve doların tarihi zirveleri görmesi de vatandaşları konuta yönlendiren önemli unsurlardan biri oldu. İnsanlar bu dönemde konut almanın avantajlı olduğunu düşündü. Sonuç olarak kampanyalar sayesinde yastık altındaki altın ve döviz gibi tasarruflar ekonomiye kazandırılmış oldu" diye konuştu.

DÖVİZ BOZDURANA MUAFİYET OLMALI

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım da düşük faiz kampanyasında satılan konutlardan ipotekli olanların yüzde 85'inin, ipoteksiz olanların ise tamamının reel sektöre kaynak olarak aktarıldığını söyledi. Durbakayım, bu açıdan bakıldığında satışların reel sektör için çok önemli bir can suyu olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: Nakit olarak banka kredisi kullanılmadan satılan konutların büyük bir kısmının ödemesinin alternatif yatırım araçlarından geldiğini düşünüyoruz. Aslında döviz ve altın bozdurarak alınan konutlara cazip oranlı indirim, vergi muafiyeti gibi özel bir teşvik getirilirse söz konusu tasarrufların ekonomiye kazandırılması hızlanabilir.

HAREKETLİLİK YATIRIMA DA YANSIR

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, haziranda başlayan kampanyanın ev sahibi olmak isteyenler için önemli olduğunu belirterek, beklemede kalan önemli bir kesimin harekete geçtiğini ve ev alım talebi oluşturduğunu söyledi. Taş, fırsatı görenlerin dövizini bozdurduğunu ve pazara çok ciddi anlamda para girdiğini dile getirerek, şöyle konuştu: 700 bin liraya ev alan en az yarısını peşin ödedi. Ortalama konut kredi tutarı da 170 binlerden 220 binlere çıktı. Sadece mayısta inşaat sektöründe istihdam 92 bin arttı. Haziran rakamları açıklandığında artış eğilimi net görülecek. Oluşan hareketlilik yatırımlara da yansıyacak. Eylül itibarıyla yeni proje tanıtımları göreceğiz