Konut Haberleri
15 Ağu 2014 18:19 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:40

Konut alıcısı en çok bunlara dikkat ediyor!

Yapılan araştırmalara göre, konut alımında artık daha bilinçli davranılıyor. Konut tercihinde gelir düzeyine göre; konfor, ulaşım, güvenlik ve depreme dayanıklılık faktörü dikkate alınıyor…

Konut alıcısı en çok bunlara dikkat ediyor!
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), her yıl vatandaşların konut alımlarında yaptıkları tercihleri inceleme altına alıyor. Son yıllardaki TOKİ ve özel sektördeki konut satışı artışlarını dikkate alan GYODER, araştırmalarını daha geniş tabana yayıyor. GYODER’in Gayrimenkul Sektörü ve İstanbul Konut Piyasası Saha Araştırma Raporu’na göre konut alırken vatandaşların özellikle dikkat ettikleri hususlar, gelir düzeyine göre; konfor, ulaşım, güvenlik, yeşil alan, mimari, sosyal çevre, depreme dayanıklılık, otopark, fiyat, sosyal tesisler olarak sıralanıyor.

Vatandaş ‘yapı’ ömrü ve ‘aidat’ tercihini de göz önüne almayı ihmal etmiyor. Araştırmalara göre konut tercihlerinde ‘depreme dayanıklılık’ da yine vatandaşlar için en önemli unsurlar arasında yer alıyor.
Araştırmalara göre, yüksek gelire sahip olanlar, konut alımında en çok rezidans, villa tipi konutlarda ‘yeşil alan’ ve ‘konfor’ u ön planda tutarken, orta gelirli vatandaşların en çok önem verdiği unsur ‘ulaşım’, ‘güvenlik’, ‘otopark’ olarak sıralanıyor.
Yatırımcıların kadın ve erkek olarak ikiye ayırdığı araştırmalarda, kadınlar ‘güvenlik’, ‘ulaşım’ ve ‘sosyal tesis’ erkekler ise, ‘depreme dayanıklılık’ ve ‘otopark’ faktörünü kadınlara oranla daha çok tercih ediyor. 
Evli ve bekar konut alıcılarının da incelendiği saha araştırmalarında, ilk üç sırada yer alan faktörler;
1. ulaşım kolaylığı
2. sosyal çevre
3.depreme dayanıklılık