Konut Haberleri
20 Nis 2016 16:22 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:14

Konut alacaklara müjde! Faizler düşüyor

Aylardır tüm piyasanın kilitlendiği Merkez Bankasının faiz indirim kararı yeni başkanla birlikte geldi. 0.50 baz puanlık indirimin kredilere ve özellikle konut kredilerine yüksek oranda yansıması bekleniyor. Bu durumunda konut satışlarında rekora gideceğini gösteriyor.

Konut alacaklara müjde! Faizler düşüyor
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın dün akşam görevi devrettiği Murat Çetinkaya, piyasaların beklediğini yaptı. Faizleri 0.50 baz puan düşürdü.

Bu durumun bankalar cephesinde faizlerde indirim olarak yansıması bekleniyor. Yüzde 1,16 olmak suretiyle yüzde 1,25’lere kadar çıkan konut faizlerinin yüzde 1’in altına ineceği ön görülüyor.

2015 yılında Cumhuriyet rekor kıran konut satışlarının faiz indirimleriyle beraber ikinci bir rekora imza atması bekleniyor.

Günümüzde birçok insan ev sahibi olmadığı için kira ödemek zorunda, özellikle büyük şehirlerde kira bedelleri oldukça yüksek ve birde ev sahibi kahrını çekmek eklenince çekilmez hal alıyor.

Merkez Bankası beklendiği gibi faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan düşürerek yüzde 10’a çekmesini ardından Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, yakın vadede konut kredisi faiz oranlarının da yüzde 1'in altına ineceğini düşündüğünü söyledi.

Beklentilerinin faiz indirimi yönünde olacağını dile getiren Kurum, “tabi şu algıyı da vermememiz lazım; faizlerin dünden bugüne bir anda inip çıkma ihtimali yok. İnsanları beklentiye sokarsak iş farklı bir boyuta gidebilir. Bu faiz indikten sonra da süreç içerisinde piyasa zaten faizi ortalama olarak 1'in altına çekecektir diye düşünüyoruz. İlerleyen süreçte bu daha da azalabilir veya artabilir.

Ama bütün piyasayı da faiz inecek diye bir beklentiye sokarsak bu yanlış bir boyuta gider. Burada hassas olmak lazım, ancak ben yakın vadede konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'in altına ineceğini düşünüyorum" İfadelerini kullandı.

TÜİK istatistiklerine göre, Şubat ayında yeniden yükselmeye başlayan konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artarken bir önceki ayın aynı dönemine göre ise yüzde 20,2 oranında artış gösterdi. Ocak ayında 84 bin 556 adet konut satılan Türkiye genelinde Şubat'ta satılan konut sayısı 101 bin 703'e yükseldi.

Mahmut Yüksel/Emlakeki.com/Özel Haber