Güncel
09 Eyl 2020 11:21 Son Güncelleme: 09 Eyl 2020 11:41

Konut alacaklar dikkat! Yapı Tasarruf Sistemi ile herkes ev sahibi olacak

Devlet konut almak isteyen vatandaşlar için yapı tasarruf sandığı sistemini oluşturacak. Bu sistemde konut almak isteyen kişiler için konut hesabı benzeri bir hesap açılacak.

Konut alacaklar dikkat! Yapı Tasarruf Sistemi ile herkes ev sahibi olacak

Devlet tarafından başlatılan konut hesabı ile vatandaşın konut alırken tasarruf etmesine imkan sunulurken şimdi de uygulamanın kapsamı genişletiliyor. 

Takvim'de yer alan habere göre; devlet konut almak isteyen vatandaşlar için yapı tasarruf sandığı sistemini oluşturacak. Bu sistemde konut almak isteyen kişiler için konut hesabı benzeri bir hesap açılacak. Peki Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi nedir?

Konut almak isteyen vatandaşlara, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan hibe müjdesi geldi. 

Merkez Bankası bir yandan gerçekten ihtiyacı olan kişilere ucuz kredi ulaştırmanın yollarını ararken bir yandan da dolar kuru, altın fiyatları ve enflasyon rakamlarında yaşanan yükselişi engellemek amacıyla adımlar atıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan yapı tasarruf sandığı bu kapsamda tekrar gündeme taşındı. Eskiden olduğu gibi vatandaşın yeniden konut sahibi olmak için tasarruf etmesini sağlamak amacı ile başlatılan devlet destekli konut hesabı sisteminin daha da geliştirilmiş hali olan yapı tasarruf sistemi hayata geçirilecek.

YAPI TASARRUF SANDIĞI SİSTEMİ (YTS) NEDİR? NASIL İŞLEYECEK?

Avrupa ülkelerinde oldukça yaygın şekilde uygulanan "Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi'ne yönelik çalışma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda sürdürülüyor. Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi, konut sahibi olmak isteyen vatandaşların belli bir süre bankada birikim yapmasını, bu sayede de oldukça düşük faizle ev sahibi olma imkanı sunan bir sistem. Bu yöntemle piyasanın çok daha altında faizle ev sahibi olma fırsatı sunulacak. Gelecekte faizler daha da yükselse de vatandaş bu durumdan kesinlikle etkilenmeyecek.

NE KADAR BİRİKİM YAPMAK GEREKİYOR?

Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi, yüzde 40 birikim, yüzde 60 kredi yöntemiyle işleyecek. Yani 200 bin TL'lik konut alacak vatandaşın 80 bin TL'lik birikim yapması gerekecek. Aylık birikim tutarı da çekilecek kredi tutarının yüzde 1'ini aşamayacak.

 EV SAHİBİ OLMAK İSTEYEN VATANDAŞA NE FAYDASI OLACAK?

Şu anda ülkemizde konut hesabı sistemi uygulanmakta olup bu sistemde en az 36 ay boyunca para biriktiren kişilere konut satın alırken devlet hibe desteği yapıyor. 

Konut hesabında biriken para üzerinden hesaplanmak üzere her sene yeniden artış oranına bağlı olarak yükseltilen, 28 bin 548 TL'ye kadar geri ödemesiz destek sunulmakta.

Yapı Tasarruf Sandığı ise konut hesabı sisteminin çok daha geliştirilmiş hali. Bu sistemde de konut sahibi olmak isteyen vatandaşın önceden para biriktirmesi ve belirli bir birikime ulaşması gerekmekte. 

Konut satın almadan önce bankada birikim hesabı açarak düzenli para birikimi yapan vatandaş, biriktirmiş olduğu para üzerinden konut hesabı devlet desteği sisteminde olduğu gibi belirlenen oranda hibe alacak, buna ek olarak aynı bankanın konut kredisi faiz oranı yerine satın alacağı konut için eksik kalan tutar kadar çok daha düşük faiz oranı ile kredi çekebilecek. 

Konut hesabına olan ilginin sınırlı kalması, yükselen konut kredisi faiz oranları sonrası dalgalanan talep sebebiyle  gayrimenkul sektörünün zor günler geçirmesi ve konut sahibi olmak isteyen kişilerin teşvik edilmesi için, yapı tasarruf sandığı sistemi çok acil olarak hayata geçirilecek.