Güncel
19 Kas 2020 08:00 Son Güncelleme: 19 Kas 2020 08:56

Konak'ın yüzde 15'i yenilenecek! 14 mahallede büyük dönüşüm...

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir'in kalbi olan Konak'ta büyük bir dönüşümün planını tamamladıklarını açıkladı: "14 mahallede toplam 500 hektarlık alanın planları tamam. Konak'ın yüzde 15'i yenilenecek"

Konak'ın yüzde 15'i yenilenecek! 14 mahallede büyük dönüşüm...

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir'in çehresini değiştirecek olan dönüşüm projesini açıkladı. Kentin kalbi olarak nitelendirilen Konak'taki 14 mahallede toplam 500 hektarlık alanda büyük dönüşümün planlarının tamamlandığını söyleyen Batur "Konak'ın yüzde 15'i yenilenecek" dedi. 

Geçtiğimiz dönemde Narlıdere Belediye Başkanı olarak görev yapan ve ilçedeki 10 bin binanın dönüşümüne imza atan Abdül Batur şimdi Konak'ın dönüşümü için aynı modeli uygulamaya koyacaklarını açıkladı. Narlıdere'de uygulanan modeli Konak'ta da hayata geçireceklerini söyleyen Batur şöyle konuştu: "Narlıdere modeli dediğimiz bu. Müteahhit ya da başka bir kurum araya girmeyecek. Vatandaş sadece bizle muhatap olacak. Müteahhide verilmesi noktasında belediye olarak kanunlar çerçevesinde ihale ile vereceğiz. Kontrolünü biz yapacağız."

İZMİR'İN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Konak'ın yüzde 15'inin nasıl yenileneceğini detayları ile şöyle anlattı:

*Biz sadece Gültepe’de kent yenileme planları yapmadık. Yeşildere’de, Atatürk Maskı’nın karşında yer alan Beştepeler planlarını da bitirdik. 14 mahallede toplam 500 hektarlık alanın planlarını tamamladık. Bu proje hayata geçerse, İzmir’in çehresi de değişecek. Uçaktan baktığımızda, Yeşildere Caddesi’nin yanındaki iki mahallede o kötü görünümü ortadan kalkmış olacak. Konak’ın yüzde 15’i yenilenecek.

KENTİN TEK PATRONU OLMALI

*Kentin 4-5 patronu olmaz. Tek patronu olması lazım, özellikle imar planlarının yapılması noktasında. O da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olmalı. 1/100 binlik planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapıyor. Onun alt ölçeği olan 1/25.000’lik planları büyükşehir belediyeleri yapıyor. 1/25.000’lik planlara uygun olarak 1/5000’lik planları da büyükşehir gerçekleştiriyor. Uygulama planları olan 1/1000’lik planları da ilçe belediyelerine kalıyor. Kentin ortasında büyük, rantlı bir parsel için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni bir plan yapılıyor. Ya da başka bir parsel için Özelleştirme İdaresi, TOKİ ya da Turizm Bakanlığı tarafından plan hayata geçiriliyor. Böyle anlayış olmaz. Yerelden, yerinden yönetim şeklinde bir anlayış olmalı. Gelişmiş ülkelerde böyle.

50 YIL ÖNCE YAPILAN ÇOK SAYIDA BİNA

*Konak, İzmir’in kalbi. Ama maalesef bu kalbin atardamarlarında ve damarlarında sıkıntı var. 40-50 yıl önce yapılmış çok sayıda bina var. Tüm ilçelerde de benzer sorunlar mevcut. Bu depremde gördük ki, 1999 sonrasında yapılan binalarda büyük bir sıkıntı yaşanmadı. Çökenler, 1999 öncesi yapılar. 1999 sonrası daha iyi binalar. Bu denetimlerin artırılması gerekiyor. Denetim, zeminden jeolojik etütlerde başlamalı. Zeminde kazı yapılarak, numune alınarak yapılması lazım. Ama ne yazık ki alana gitmeden parsel bazından jeolojik açıdan zemin etüt raporu verilen yerler var. Temelden başlayarak mühendislik hizmetlerinin yeniden düzenlenmesine ihtiyaç var. Deprem riski bir analizle değerlendirilmeli. Ayrıca, üniversitelerimiz ve bilimsel meslek odalarımız da süreçte aktif olmalı.

NARLIDERE MODELİ

*Narlıdere’de yaptığımız modeli Konak’ta da uygulama yolundayız. Vatandaşla bire bir görüşme ile aynı mahallede yaşamasını sağlayan yerinde dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Narlıdere’de 4 mahallede kent yenileme projesi uygulandı. Yaklaşık 10 bine yakın bina yenilendi. Bu da Narlıdere’nin üçte birinin yenilendiği anlamına geliyor. Deprem sırasında çok şükür Narlıdere’de sorun yaşanmadı. Çünkü, hepsi 1999 depreminden sonra getirilen yeni yönetmeliklere göre yapıldı. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ve parti yönetimi tarafından Konak Belediye Başkanlığı’nda görevlendirilmemin en önemli nedenlerinden biri de Narlıdere’de gerçekleştirdiğimiz kent yenileme projeleriydi. Konak Belediyesi’nde de görev gelir gelmez hemen Gültepe planlarını dönüşümünü uygulayacak şekilde yaklaşık 6-7 aylık sürede kendi personelimizle yaptık. Başka bir yere ihale etmedik. Konak Belediyesi’nin gerçekten tecrübeli ekibi var. Ben onları gelir gelmez biraz hareketlendirdim. Bir teknik kurul oluşturup, süratle planları bitirdik. Planlarımız bizim ve Büyükşehir Belediyesi’nden oybirliği ile çıktı. Bu bize verilen bir güvendi. Planlarımız, 26 Eylül’de askıdan indi. Seçim döneminde vatandaşlarımızın o bölgelerde bizden sadece kentsel dönüşüm ve imar planı istiyordu. Bize buraları Narlıdere gibi yapıp yapmayacağımız soruluyordu. Biz de ‘evet’ diyorduk. Kent yenileme konusunda kararlıydık. 30 Ekim’deki deprem felaketinden sonra daha da kararlıyız. Şimdi parselasyon planlarına başlayacağız. 6-7 aylık bir süreç geçecek. Gültepe’de 30 bine yakın bina dönüşecek. Mutlaka bu dönem başlayacağız. Alanı 4 ada şeklinde böldük. Ada ada başlayacağız.

*Sözleşmeleri vatandaşla belediye olarak biz yapacağız. Narlıdere modeli dediğimiz bu. Müteahhit ya da başka bir kurum araya girmeyecek. Vatandaş sadece bizle muhatap olacak. Müteahhide verilmesi noktasında belediye olarak kanunlar çerçevesinde ihale ile vereceğiz. Kontrolünü biz yapacağız. Oturma raporu safhasına kadar da vatandaşa kira yardımı yapacağız. Gültepeliler rahat olsun. Bize güvenmeye devam etsin. Gültepe, eski halinden çıkıp yepyeni çehresine kavuşacak.

DÖNÜŞÜM KONAK'TAN BAŞLAYACAK

*Dönüşüm Konak’tan başlayacak. Biz sadece Gültepe’de kent yenileme planları yapmadık. Beştepeler planlarını da bitirdik. 14 mahalle 200 hektar. Toplamda 500 hektarlık alanın planlarını bitirdik. Yeşildere’deki Atatürk Maskı’nın karşısındaki alanlar. Hasan Özdemir, 19 Mayıs, Birinci ve İkinci Kadriye mahallelerinden Cici Park’a kadar uzanan Kadifekale’nin sol tarafı. Bu alanı da bitirdik. Nefis bir plan oldu. Bu proje gerçekleşip hayata geçerse İzmir’in çehresi de değişecek. Bana heyecan veriyor. Uçaktan baktığımızda İzmir’de Yeşildere Caddesi’nin yanındaki iki mahallede o kötü görünüm ortadan kalkmış olacak. Kent kendine gelmiş olacak. Konak’ın yüzde 15’i yenilenecek.