Konut Haberleri
02 Eki 2017 13:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:27

Komşunun gürültüsünü kaydetmek suç mu?

Çağımızda ev sahibi olmak isteyenler tercihlerini genelde site veya apartman gibi toplu yerleşim alanlarından yana kullanıyor. Hal böyle olunca bazı sorunlar da kaçınılmaz hale geliyor…

Komşunun gürültüsünü kaydetmek suç mu?
Gayrimenkul sektörü her geçen gün gelişiyor ve konut anlayışı da değişiyor. Günümüzde ev sahibi olmak isteyenler site ve apartmanlara yöneliyor. Ancak, bu gibi toplu yerleşim alanlarında bazı sorunlar yaşanabiliyor.

Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu, bugünkü köşe yazısında köşesinde "sitelerde ortak yaşam kuralları" konusuna yer verdi.

İşte yazının detayları...

Küfreden komşunun ses kaydını almak suç mu?

Küfreden komşunuzun ses kaydını ve görüntüsünü şikâyetçi olmak için çekmek suç mu, değil mi? Savcılıkta delil olur mu, olmaz mı? Yanıtı, suç olmaz. Delil olarak kullanıp savcılığa şikâyetçi olabilirsiniz. Önce okurum S.K.’nin mail’i ve sorusu:

“Komşumuz ortak alanda aşırı yüksek sesle bağırıyor. Kendi aile fertlerine hakaret ve küfrediyor. Çocuklarımız defalarca bağırma sesinden uyandı. Karşı komşum daha önce uygun bir üslup ile uyarmayı denedi ama çok sert bir tepki aldı. Durum devam edince site yönetimine konuyu ilettik. Site yönetimi sözlü olarak uyarıda bulunduktan sonra ortak alanda hoş olmayan tepkiler verdi. Konuyu polis veya zabıtaya taşıdığımız zaman elimizde kanıt olması için ortak alanlarda ses ve video kaydı yapmamız suç teşkil ediyor mu? Site yönetimi bu konuda başka neler yapabilir?”

Savcılığa yada karakola şikayet edebilirsiniz

Bu soruları emekli Yargıtay 18. Hukuk Dairesi üyesi avukat Mahmut Kamacı’ya sordum. Kamacı’nın yanıtları şöyle:

“Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. maddesine göre, komşuların birbirlerine karşı rahatsız etmeme yükümlülüğü vardır. Küfreden, bağıran komşunuzu bağlı bulunduğunuz Cumhuriyet savcılığı veya karakola şikâyet edebilirsiniz. Site yönetimi de aynı şekilde bu kişiden şikâyetçi olabilir. Kural; izinsiz olarak bir kişinin ses ve görüntüsünün kayda alınması özel hayatın ihlali olur ve suç teşkil eder. Ancak, komşunuzun ana gayrimenkulün ortak alanlarında bağımsız bölüm sakinlerini rahatsız edecek şekilde küfrettiği, yüksek sesle bağırdığı hallerde başka bir şekilde ispat edecek durumda değilseniz, bu durumu kanıtlamak adına kayıt altına alarak delil olarak kullanabilirsiniz''

Otopark yerlerini site yönetimi mi belirler?

- Site yönetimlerinin otopark belirleme yetkisi var mı, yok mu? Okurum S.S.’nin bu konudaki mail’i ve sorusu şu:

“Yaşadığım sitede, her daire sahibine ait bir adet otopark var. Boş bulan bulduğu yere park ediyor. Kimin, kaç araba park ettiği kontrol edilmiyor. Site yönetimine ‘her daireye belirli bir park yeri belirlensin’ şeklinde talepte bulunduğumuzda, daire tapularında spesifik park yeri tarif edilmediğinden bunun yapılamayacağını ifade ettiler. Bunun bir çözümü var mı?

Karar yetkisi kat malikleri kuruluna ait…

- Mahmut Kamacı’nın bu konudaki soruya yanıtı ise şöyle:

“Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre, park yerleri ortak kullanım alanlarındandır. Vaziyet planında düzenleme yoksa ortak kullanım alanlarının kullanım şekliyle ilgili karar alma yetkisi kat malikleri kuruluna aittir. Kat malikleri kurulu her bağımsız bölüme bir araç düşecek şekilde bir belirleme yapabilir. Her bağımsız bölüm için bir park yeri düşecek şekilde yer yoksa bu belirlemeyi kat malikleri kurulu yapamaz. Salt çoğunlukla karar alabilirler. Kat malikleri kurulu bu konuda düzenleme yapmak üzere yönetim kuruluna yetki de verebilir. Böyle bir yetki verilmemişse yönetim kurulunun bu hususta tek başına karar alma yetkisi yoktur.”