Konut Haberleri
17 Kas 2012 21:37 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:12

Koç'un net kârı 1.7 milyar

9 aylık bilançosunda satış ve kârlılıkta rekor artış açıklayan Koç Holding, net kârını 1.7 milyar TL'ye ulaştırdı. CEO Turgay Durak, "2013 daha iyi bir yıl olacak" dedi

Koç'un net kârı 1.7 milyar

Üçüncü çeyrek bilançosunu açıklayan Koç Holding, bu dönemde satış ve net kârda önemli artış sağladı. Şirket, konsolide olarak toplam satış gelirlerini yüzde 16'lık artışla 63 milyar TL'ye yükseltti. Azınlık payı sonrası net kârını ise 1.7 milyar TL'ye çıkardı. Koç Holding CEO'su Turgay Durak, "2012'yi kârlı bir şekilde büyüyerek kapatacağız" dedi. Koç Topluluğu olarak tasarrufa, risk azaltmaya ve verimliliğe odaklı büyüme stratejileri izlediklerini söyleyen Durak, "Güçlü bilanço yapımız ve ihracat pazarlarındaki piyasa payı artışı, sonuç üzerinde etkili oldu. Bu dönemde hem ciromuz hem de net kârımız arttı. 2013'ün Türkiye için daha iyi olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

ÖZELLEŞTİRMELER TAKİPTE
Turgay Durak, krizin Türkiye'yi en fazla tehdit ettiği dönemlerde dahi ekonomiye olan güvenlerinin azalmadığını vurgulayarak, yatırımlarının krizden etkilenmediğini ifade etti. Durak, "Dokuz aylık dönemde yatırımlarımızı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre iki kat artırdık. Bundan sonra da organik ve inorganik büyümeye devam edeceğiz. 2013 için yaklaşık 4 milyar dolarlık kombine yatırım hedefimiz var. Özellikle enerji, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerine yatırım yapacağız. Bu rakam potansiyel satın almaları içermiyor" diye konuştu. Önümüzdeki yıl özelleştirme ve satın almalarında ivme beklediklerine dikkat çeken Turgay Durak, sözlerini şöyle sürdürdü: "İlgi duyduğumuz sektörlerdeki özelleştirmeler gündemimizde olacak. Yurtiçinin yanı sıra yurtdışındaki satın alma ve birleşme fırsatlarını aktif olarak takip edeceğiz."

Özel sektör istihdamında liderliği sürüyor
Artan yatırım ve kapasite kullanım oranlarındaki yükselişin istihdamlarına da olumlu yansıdığını belirten Durak, bu dönemde topluluğun toplam istihdamının 85 bin 546'ya yükseldini söyledi. Bu yılbaşına göre 4 bin 500'e yakın yeni istihdam anlamına geliyor. Durak, "Artışın yaklaşık 3 bin 600'ü Türkiye'de sağlandı. Özel sektörde en çok istihdam sağlayan grup olmaya devam ediyoruz" dedi.

Not artışı önemli
Durak , kasım ayı itibarıyla Türkiye'nin Fitch tarafından yatırım yapılabilir ülke statüsüne yükseltilmesinin önemli ve olumlu bir gelişme olduğuna dikkat çekti. Fitch'in bu değerlendirmeyi şirketlere de yansıtmasını beklediklerini söyleyen Durak, şöyle konuştu: "Moody's ya da S&P'den ikinci bir yatırım yapılabilir ülke değerlemesi gelirse, bu değerleme şirketlerimiz için önemli açılımlar sağlar. Yeni enstrümanlarla ve daha iyi koşullarla borçlanmak mümkün olur."

Beyaz eşya ve otomotiv ihracatı artıyor
Koç Topluluğu'nun özellikle otomotiv ve beyaz eşya sektörlerindeki gelirlerinin yarısından fazlası ihracattan sağlandı. Turgay Durak, global piyasalarda yaşanan durgunluğa rağmen piyasa paylarının artması nedeniyle ihracat gelirlerini kesintisiz bir şekilde yükseltmeyi başardıklarını söyledi. CEO Durak, "Bu dönemde kombine ihracatımız yüzde 9 artarak 11.6 milyar dolara ulaştı. Kombine yurtdışı gelirlerimiz ise yüzde 11'lik artışla 13.7 milyar dolar seviyesine yükseldi" diye konuştu.