Politika
07 Eki 2020 00:26 Son Güncelleme: 07 Eki 2020 00:37

KKTC'de hükümet düştü! Kapalı Maraş açıklaması ortaklığı bitirdi

KKTC'de 22 Mayıs 2019'da göreve başlayan UBP-HP koalisyonu dağıldı. Hükümeti düşüren fitili ateşleyen bugün Başbakan Ersin Tatar'ın kapalı Maraş'ın perşembe günü açılacağına dair açıklaması oldu.

KKTC'de hükümet düştü! Kapalı Maraş açıklaması ortaklığı bitirdi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) koalisyon dağıldı. 22 Mayıs 2019 tarihinde göreve başlayan Halkın Partisi (HP) ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) koalisyonu pazar günü yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi dağıldı.

Hükümeti düşüren "HP'nin koalisyondan çekildik" açıklaması oldu. HP Genel Başkanı Yenal Senin, bu akşam toplanan HP Parti Meclisi'nin ardından koalisyondan çekildiklerini açıkladı. 

Senin, HP Parti Meclisi'nin hükümetten çekilme kararı aldığını duyurdu. Senin yeni hükümet kurulana kadar sorumluluk bilinciyle hareket edeceklerini vurguladı. 

Bugün KKTC Başbakanı Ersin Tatar yaptığı açıklamayla KKTC'de tarihi adımın müjdesini vermiş "Perşembe günü kapalı Maraş'ı açıyoruz" demişti. İşte bu açıklama ile koalisyonun parçalanmasının fitili ateşlenmiş oldu. 

HP Lefkoşa Milletvekili, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, akşam saatlerinde sosyal medya hesabından Başbakan Ersin Tatar'ın Ankara ziyareti sırasında kapalı Maraş ile ilgili açıklamalarına yönelik paylaşımda bulundu. 

Özersay açıklamasında şöyle dedi: "Bugün yapılan açıklamalar halihazırda gerek kapalı Maraş içerisinde, gerekse yan tarafındaki Derinya bölgesinde sivillerin kullanımına açık olan sahil bölgelerine yenilerinin eklenmesi anlamı taşımaktadır, yani mülkiyete dair düzenlemeleri de içeren kapalı Maraş’ın açılması projesi bu değildir."

Özersay, Maraş'ın askeri bölge statüsünün devam ettiğini belirterek bunun değişebilmesi için bir Bakanlar Kurulu kararı gerektiğini de hatırlattı. 

Özersay, "Özetle bugün atılan adım Bakanlar Kurulu’nun karara bağladığı ve bugüne kadar tarif ettiğimiz kapalı Maraş’ın Kıbrıs Türk yönetimi altında açılması ve oradaki özel mülkün tasarrufunun eski sakinlerine verilmesi projesinin hayta geçirilmesi anlamı taşımamaktadır. Bu Maraş'ın açılması değil, Maraş'a dair açıklamadır." ifadelerine yer vermişti.

Bu adımdan, bugün Başbakan Tatar'ı aramasının ardından ve sadece birkaç saat önce haberdar olduğunu belirten Özersay, "Daha önce defalarca kapalı Maraş'ta seçime sayılı günler kala atılacak herhangi bir adım ancak ve ancak bu kadar önemli bir projenin seçim malzemesi yapılması ve zarar görmesi sonucunu doğurur demiştim. Şimdi tam da öyle bir noktadayız." değerlendirmesinde bulunmuştu.