Kira
24 Mayıs 2020 10:23 Son Güncelleme: 24 Mayıs 2020 10:34

Kiracılara yönelike cinsel tacizler arttı

Koronavirüs krizinin yol açtığı ekonomik güçlükler sebebiyle ev kirasını ödemekte zorlanan kiracılar, ev sahiplerinin artan "kira yerine seks" talebiyle karşı karşıya kaldı.

Kiracılara yönelike cinsel tacizler arttı

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) koronavirüs kısıtlamalarının uygulamaya konduğu mart ayı ortalarından bu yana milyonlarca işsizlik başvurusu yapıldı.

ABD'lilerin yaklaşık üçte birinin Nisan'ın ilk 5 gününde ev kirasını ödeyemediği bildirildi.

Ulusal Adil Konut İttifakı (NFHA) tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, ABD'de koronavirüs krizi süresinde kiracılara yönelik cinsel taciz şikayetlerinde yüzde 13'lük bir artış gözlemlendi.

NFHA internet sitesinde konut sahiplerinin cinsel tacizine maruz kalan kiracıların paylaşımına açık bir podcast projesi başlatıldı.

Reuters'ın aktardığına göre, NFHA'e konuşan taciz mağduru bir kadın, ev sahibinin kendisini evinden çıkarmamak için onunla cinsel birliktelik yaşamasını talep ettiğini anlattı. Kadın, "Eğer onunla seks yapmamış olsaydım, beni kapının önüne koyacaktı. Yalnız bir anne olarak başka şansım yoktu. Evimi kaybetmek istemedim" diye konuştu.

Artan konut kiraları, "seks karşılığı kira" taleplerinin de son dönemlerde artmasına sebep oldu. Yardım kuruluşları, çevrim içi sitelerde seks karşılığı ücretsiz konaklamaya yönelik reklamların bulunduğunu bildiriyor.

2018'de yapılan bir araştırmaya göre, İngiltere'de 5 senede 250 bin kadın ev sahiplerinin kira yerine seks talebiyle karşı karşıya kaldı.

NFHA'dan Morgan Williams, kiracıların küresel bir salgın durumunda evsiz kalmamak için zor kararlar vermek zorunda kaldığını dile getiriyor. Williams, çoğu kadının evini kaybetme korkusu veya yoksulluk gibi sebeplerden ev sahiplerini yetkililere bildirmediğini söylüyor.