Konut Haberleri
05 Mar 2015 11:21 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:26

Kiracılar evsiz, küçük esnaf işsiz kalacak

"Bakırköy nüfusunun yüzde 50’si kiracılar ve küçük esnaftan oluşuyor. Planlama çalışmasıyla bu doku büyük ölçüde bozulacak." İşte şok iddianın detayları:

Kiracılar evsiz, küçük esnaf işsiz kalacak
Bakırköy Belediyesi ilçe nüfusunun yüzde 70’inin yaşadığı 7 mahalleyi 6306 sayılı yasaya göre ‘riskli alan’ ilan etmek istiyor. Mimarlar Odası uyardı: Dönüşümle inşaat ve nüfus yoğunluğu artıyor

Birgün'ün haberine göre Bakırköy’de 7 mahallenin 6306 sayılı ‘Afet Yasası’ kapsamında ‘riskli alan’ ilan edilmesi gündemde. Bakırköy Belediyesi’nin yapmak istediği kentsel dönüşüme Bakanlar Kurulu onay verirse Osmaniye, Yenimahalle, Kartaltepe, Zuhuratbaba, Sakızağacı, Cevizlik ve Zeytinlik Mahalleleri ‘riskli alan’ ilan edilerek toplam 358 hektar alanda kentsel dönüşüm başlayacak.

Yapılması planlanan dönüşüm 150 bin kişiyi etkileyecek. Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, bu alandaki yapılarının yüzde 78’inin çürük olduğunu ve kentsel dönüşüm için planlama çalışmalarına başladıklarını açıklamıştı.

Belediye’nin dönüşümü hedeflediği alanda yaptığı planlama çalışmasına göre ise nüfus yoğunluğunun yüzde 32 artırılması,  1100 adet mevcut yapı adasının 130’a düşürülerek ada bazında dönüşüm öngörülüyor.  25 bin ve 30 bin metrekare büyüklüğündeki imar adalarında ada bazında dönüşüm yapılarak siteler inşa edilecek, bu adaların altına ise otopark yapılacak .

Belediye, dönüşümle birlikte kişi başına yeşil alanın artacağına ve dönüşüm alanındaki mülkiyet sahiplerinin gayrimenkullerinin kendilerinden hiçbir bedel alınmadan yenileceğini öne sürüyor.

NÜFUS 50 BİN ARTACAK

Mimarlar Odası ise Bakırköy Belediyesi’nin açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Mimarlar Odası İstanbul Şube Sekreteri Ali Hacıalioğlu, yapılan planlama çalışmasıyla 7 mahallede iskânlı alan ve altyapı için toplamda 10 milyon metrekarelik inşaat faaliyeti öngörüldüğünü ve bölgenin emsal değerinin altyapı ve otoparklarla birlikte 5-6 emsali bulacağını söyledi.

Hacıalioğlu, “Nüfus artışı öngörülen 50 bin kişi için bir planlama yapabilmeniz için kanunlara göre eğitim, sağlık tesisi, ibadet alanı ve altyapı için kişi başına yaklaşık 10 metrekare alanın kamuya aktarılması gerekiyor. Kamu alanlarını ayırdıktan sonra kalacak olan 250 hektarlık bir yerde 200 bin nüfuslu bir projenin hayata geçirilmesi matematiksel olarak olanaksız.  Yapılacak dönüşümde hektar başına 3 bin kişi düşüyor. Şu an Bakırköy’de hektar başına 700 kişi yaşıyor” dedi.

Hacıalioğlu, kamuya ait artırılacak yeşil alanların sadece kamulaştırmayla mümkün olabileceğini söyledi.

KİRACIYA VE ESNAFA SÜRGÜN

Bakırköy nüfusunun yüzde 50’si kiracılar ve küçük esnaftan oluşuyor. Planlama çalışmasıyla bu doku büyük ölçüde bozulacak. Mimarlar Odası Bakırköy Temsilcilik Sekreteri Selda Yentür, Bakırköy Belediyesi’nin kentsel rantı kendi kontrolünde mülkiyet üzerinden paylaştırmayı vaat ederken kiracıları ve yerel esnafı göz ardı ettiğini söyledi.

NEYE GÖRE RİSKLİ?

‘Riskli alana’ dayanak görülen rapor 2000’de gözlemsel verilere dayalı hazırlandı. Rapora bu mahallelerde 329 adet “çok yüksek riskli”, 2053 adet “yüksek riskli”  yapı bulunuyor. Ancak yapılacak dönüşümde 8 bin binanın yıkılması hedefleniyor. Aynı raporda Yeşilyurt, Yeşilköy, Şenlikköy’de ‘142 adet çok yüksek riskli’ yapı belirlenmesine rağmen bu alanlar ‘riskli alan’ sınırlarına dahil edilmedi.