Konut Haberleri
27 Şub 2017 09:55 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:01

Kira gelir beyanname süresi 1 Mart'ta başlıyor!

2016 yılında ev veya iş yerini kiraya verenler 1-27 Mart arası kira gelir beyannamesi verecek… Bu kapsamda ayda 316 liranın altındaki kira geliri için beyanname verilmeyecek.

Kira gelir beyanname süresi 1 Mart'ta başlıyor!
Evi ve işm yerin kirada olanların vereceği kira gelir beyannamesi 1 Mart itibariyle başlıyor... 2016'da 3.800 liradan fazla kira geliri elde edenler 1-27 Mart tarihleri arasında beyanname verecek.

3800 liranın (ayda 316 liranın) altındaki kira geliri için beyanname verilmeyecek.

İşyeri geliri 30 bin lira ise...

Posta'dan Bilal Emin Turan'ın haberine göre; önceki yıllarda kira geliri beyan eden yani kaydı olanların, 27 Mart'a kadar 3800 liranın altında kira geliri elde ettiğine dair dilekçe vermesi gerekiyor. 2016'da toplam 110 bin liradan fazla gelir elde edenler 3800 liralık istisnadan yararlanamayacak. İşyeri kira geliri 30 bin lirayı aşmayanlar da kira gelir beyanı vermeyecek.

Emekli ikramiyesi de gelir hesabına dahil

Yıllık toplam geliri 110 bin lirayı aşan 570 lira fazla vergi ödeyecek. Emekli ikramiyeleri de gelir hesabına dahil edilecek. Örneğin; 2016 yılında emekli olup 90 bin lira ikramiye alan ve yıllık 25 bin lira maaş geliri olan bir emekli, 10 bin lira kira geliri elde ettiyse, 3800 lira istisnayı düşmeden yüzde 15 vergi ödeyecek.

İki taksitte ödenebilir

Mükellefler ya bağlı oldukları vergi dairesine giderek ya da 'gib.gov.tr' internet sitesini kullanarak 'Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'ni kullanarak beyanname verebilecek. Hesaplanan gelir vergisi peşin ya da Mart ve Temmuz'da olmak üzere iki taksitte ödenebilecek. Kredi kartıyla da ödeme imkanı var.

Evini veya işyerini dövizle kiralayanlar

Kira gelir vergisi, bedelin tahsil edildiği tarihte geçerli olan Merkez Bankası döviz alış kuruna göre TL'ye çevrilerek hesaplanıyor.

Evi olupta kirada oturanlar...

Sahibi olduğu evi başkasına kiraya vererek, kiraladığı bir başka evde oturanlar; ödedikleri kira bedellerini gider olarak göstererek vergiden indirecek. Lojmanda ve yurtdışında oturanlar da buna dahil.

Hisseli evlerde her bir kişi beyanname hazırlayacak

Konutun birden fazla kişiye ait olması halinde, her biri beyanname hazırlayacak. Örneğin ev kardeşlere aitse kardeşlerden her biri 3800 liralık vergi istisna tutarından yararlanabilecek.

Alınamayan kiralara vergi yok

Tahsil edilememiş kira gelirlerine vergi uygulanmıyor. Tahsil edilmiş tutarlara bakılarak vergi belirleniyor. Gelir 3800 liralık istisna tutarını aşıyorsa beyanname doldurup isabet eden tutarda vergi ödeniyor.





Evde akraba oturuyorsa vergi var


Evde akrabalar oturuyorsa vergi ödenecek. Bu durumda kira bedeli emlak Vergisi değerinin yüzde 5'i olarak hesaplanacak. Evinde kızı ve damadı oturanlar vergi ödemeyecek. Anne, baba, çocuk veya kardeşin kira ödemeden oturduğu konut için de konut sahibi vergi ödemeyecek.

Yaşlılara özel hizmet

2016'da ne kadar kira geliri varsa o kadar beyan edilecek. Ev 2 ay boş kaldıysa ve 10 ay kira geliri varsa 10 aylık kira geliri beyan edilecek. 60 yaş üzeri, engelli, okuma-yazma bilmeyen ve hastalara talep edilmesi durumunda vergi memuru gönderiliyor. Bunun için '444 0 189' numaralı telefondan randevu alın.

Kira gelirinin tesbiti kolay

Tüketici Sorunları Demeği Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, kira gelirinin artık çok kolay tespit edüdiğini söyleyerek şu uyarıyı yaptı: "Beyanname vermeyen, eksik bildirim yapanları Maliye Bakanlığı, elektrik, su, doğalgaz gibi abonelikler ile tapu kayıtları, bankalar, PTT gibi kurumlardan aldığı bilgilerle tespit ediyor. Bu durumdaki mükellef istisnadan yararlanamadığı gibi vergi ve usulsüzlük cezasıyla karşı karşıya kalıyor."