Güncel
30 Nis 2020 12:10 Son Güncelleme: 30 Nis 2020 12:20

Kira gelir beyanında süre bugün doluyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, 31 Mart’a kadar verilmesi gereken yıllık kira gelir vergisi beyannamelerinin süreleri 30 Nisan'a kadar uzatılmıştı. Kira geliri olanlar için beyanname verme süresi bugün doluyor.

Kira gelir beyanında süre bugün doluyor!

Kira geliri olanların 2019'da elde edilen kazançlarına ilişkin yıllık Gelir Vergisi beyannamelerini bugün gün sonuna kadar elektronik ortam üzerinden göndermesi gerekiyor.

Posta Gazetesi'nde yer alan habere göre; 31 Mart’a kadar verilmesi gereken kira gelir beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri, koronavirüs tedbirleri kapsamında 30 Nisan olarak belirlenmişti. 

Vergi ödemeleri, anlaşmalı bankalardan ve tüm vergi dairelerinden gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca Hazır Beyan Sistemi ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden anlaşmalı bankaların banka/kredi kartlarıyla ödemeler 02:00-23:45 saatleri arasında yapılabilecek. 

Yaşlıya muafiyet

65 yaş ve üstü vatandaşlar ya da kronik rahatsızlığı bulunması sebebiyle sokağa çıkamayan mükellefler için, kısıtlama bittikten sonra 15 gün içinde vergi dairelerine beyanname verebilme imkanı da sunuldu. Uygulama bu durumda 65 yaşına yeni giren mükellefler için de geçerli. Kira geliri olan 65 yaş üzeri çok sayıda mükellef mevcut. 

518 seri numaralı VUK Genel Tebliğiyle (Md.5) 65 yaş üstü kişilerin ‘mücbir sebep' sayıldığı ifade edildi. Bu ertelemeden faydalanabilecek mükelleflerin, mali müşavirleriyle 24 Mart 2020 tarihi itibarıyla geçerli “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” bulunması koşulu bulunuyor.

Kimler beyanname verecek?

Geçen yıl elde ettiği mesken kira geliri 5 bin 400 TL'yi geçenler.

Mal ve hakların 5 yıl içinde elden çıkarılmasından doğan değer artış kazançları 14 bin 800 TL'lik istisna sınırını geçenler.

İşyeri kira gelirlerinin brüt tutarı 40 bin TL'yi geçenler.