Güncel
13 Mar 2020 14:21 Son Güncelleme: 13 Mar 2020 17:41

Kira beyanı vermeyenler için ceza kapıda!

2019 yılında konut ve/veya iş yerlerinden kira geliri elde eden vatandaşların 31 mart tarihine kadar beyannamelerini vermeleri gerekiyor.

Kira beyanı vermeyenler için ceza kapıda!

2019 yılında konut ve/veya iş yerlerinden kira geliri elde eden vatandaşların 31 mart tarihine kadar beyannamelerini vermeleri gerekiyor.

Geçtiğimiz yıl içinde konutlarda 5.400 TL, iş yerlerinde ise 40.000’nin üzerinde gelir elde edenlerin ödeyeceği vergiler ise biri 31 marta kadar, diğeri de 4 ağustos 2020 tarihine kadar olmak üzere iki taksit halinde ödenecek.

Türkiye’de gayrimenkul sermaye iradı olan 2 milyon 018 bin 007 vergi mükellefi bulunduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu mükelleflerin 718 bin 630’unun İstanbul’da, 222 bin 145’inin Ankara’da, 163 bin 730’unun İzmir’de, 71 bin 013’ünün Bursa’da, 68 bin 004’ünün Antalya’da bulunduğunu söyledi.

Beyannameler nasıl veriliyor? 

Kira geliri elde edenlerin hazır beyan sistemi ile internet üzerinden kira geliri beyannamelerini verebileceğini ifade eden Özelmacıklı; “Hazır beyan sistemi, mükelleflerin beyannamelerinin Gelir İdaresi Bașkanlığı tarafından hazırlandığı ve internet ortamında kişilerin onayına sunulan sistem altyapısıdır. Sistemde eksik ya da hatalı olan bilgiler düzeltilebilir ve düzeltilmiș șekliyle onaya gönderilebilir.” dedi.

Özelmacıklı, 60 yaş üzeri mükellefler ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanların, bağlı oldukları vergi dairesini veya Türkiye genelinde Vergi İletişim Merkezini (VİMER – 189) arayarak randevu almaları halinde adreslerine gönderilecek görevliler suretiyle beyannamelerinin alınmasının sağlanabildiğini de hatırlattı.

Kira gelirlerinde giderlerin düşülmesi

Konut kiralarında 5.400 lira, iş yerlerinde ise 40.000 lira elde edilen yıllık kira gelirinden düşülüyor. (Birden fazla sayıda konut ya da iş yeri kira geliri elde edenler sadece bir tanesi için istisna düşebiliyor).

Kira geliri beyannamesi verilirken “Gerçek Gider Yöntemi” veya “Götürü Gider Yöntemi” seçiliyor.

Götürü gider yöntemi seçildiği takdirde istisna sonrası sadece %15 tutarın indirilebildiğini belirten Özelmacıklı; “Gerçek giderde ise birçok gider vergiden düşülebiliyor. Örneğin kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için ödenen idare, tadilat, onarım, sigorta giderleri, kiraya verilen taşınmaz için kredi çekildi ise harcanan borçların faiz giderleri,konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin %5’i hatta sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli gerçek giderde düşülebilen kalemler arasında yer alıyor. Ayrıca yıllık beyannameye dahil edilen gelirlerden düşülebilen eğitim, sağlık, sponsorluk, bağış ve yardımlar gibi birçok da indirim söz konusu olabiliyor” dedi.

Ödenecek kira geliri hesaplanmasında bir örnek:

2019 yılında toplamda 18.000-TL sadece konut kira geliri elden eden bir mükellefin Götürü Gider usulüne göre ödeyeceği gelir vergisi şöyle hesaplanıyor: