Güncel
03 Mayıs 2019 10:52 Son Güncelleme: 03 Mayıs 2019 10:55

Kimler emlak vergisinden muaf olacak?

Emlak Vergisi’nin ilk taksidinin ödemeleri 1 Mart tarihinde başlamıştı ve bu ayın sonuna kadar devam edecek. Ev hanımları, hiç geliri olmayanlar, emekli maaşıyla geçinenler, engelliler, gazi ve şehitlerin dul ve yetimleri de muaf. Ödeyenler ise geri alabiliyor.

Kimler emlak vergisinden muaf olacak?

25 milyon ev sahibi, 31 Mayıs tarihine kadar Emlak Vergisi ödemelerini yapmak zorunda. Fakat yasaya göre, hiç geliri olmayanlar, ev hanımları, engelliler, emekli maaşıyla geçinenler, gazi ve şehitlerin dul ve yetimleri vergi ödemiyor. Tabii bunun da bazı şartları bulunuyor.

TEK KONUT ŞARTI
Emlak Vergisi’nden muaf olabilmek için brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek bir konutunuzun olması gerekli. Posta'dan Meltem Kara'nın haberine göre, vergi muafiyetten faydalanmak için mutlaka belediyeye başvurup ‘vergi muafiyeti formu doldurup’ başvuru yapmak şart. Şayet ödediyseniz 5 yıla dönük geri de alabilirsiniz.

KİRACI VARSA
Sıfır oranlı Emlak Vergisi için evde bizzat oturmak da gerekmiyor. Emekli maaşı dışında başka bir geliri olmayanların sahip olduğu meskeni kiraya verip kendisi de kirada oturması durumunda hiç vergi ödemiyor. Ama emekli veya işsizler, kendine ait tek evini kiraya verip eşine, oğluna ya da kızına ait evde oturuyorsa muafiyetten faydalanamaz.

34 BİN LİRA SINIRI
Emeklinin bankada, birikimi ya da ikramiyesi sebebiyle faiz geliri varsa vergi ödüyor. Emekliler ve ev hanımlarının 2018 yılında 34 bin lirayı aşan mevduat faizi, repo, döviz hesabı faizi, fon payı geliri gibi geliri varsa 2019 yılında sıfır oranlı Emlak Vergisi’nden faydalanamıyor. Evi dışında gayrimenkulü örneğin; arsası olanlar da vergi ödüyor.

İADESİNİ İSTEYİN
Muaf olduğu halde Emlak Vergisi ödeyen vatandaşlar, yersiz ödemenin iadesi için belediyeye itiraz ederek geriye dönük 5 yıllık Emlak Vergisi’ni isteyebilir. Bunun için belediyenin emlak birimine, ‘Vergi Usul Kanunu Madde 120/2’yi dayanak göstererek ‘düzeltme dilekçesi’ verilmesi yeterli.

KİMLİK YETER
Engellilerin tek meskenlerine Emlak Vergisi ödememeleri için, engelli olduğunu belgelemesi yeterli oluyor. Bunun için dolduracakları formla birlikte engelli kimlik kartının fotokopisini belediyeye vermeleri gerekli.

BORÇ VAR MI?
Emlak Vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyen vatandaşlar, bu işlemleri belediyelerden veya e-Devlet vasıtası aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmetinden de öğrenebililir.

NEREDEN YAPILIR?
Emlak Vergisi taksitleri gayrimenkulun bağlı bulunduğu belediyeye direkt olarak yapılıyor. Ayrıca belediyelerin hesabının olduğu banka şubelerine de ödeme yapılabilir.

YENİ EMEKLİ OLAN NE YAPACAK?
2019 yılında emekli olanlar, bu yılın Emlak Vergisi’ni ödeyecek. Gerekli koşulları taşıyıp da belediyelere bildirimde bulunanlar emekli olduğu tarihi izleyen yıldan (2020) itibaren sahip olduğu tek konut sebebiyle vergi ödemeyecek. 2018 yılında emekli olanlar ise bu yıldan itibaren vergi ödemeyecek.

MAHALLE OLAN KÖY ÖDEMİYOR
Büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen ve tüzel kişiliği kaldırılan köylerde Emlak Vergisi tahsili 2022 yılı sonuna kadar ertelendi. Yani, bu köylerde yaşayan vatandaşlar da Emlak Vergisi’nden muaf. Muafiyet süresi içinde Emlak Vergisi ödemiş olan vatandaşlar ödemelerini faizsiz olarak ilgili belediyeden geri alabilirler.