Konut Haberleri
22 Eki 2015 11:15 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:37

Kıbrıs 'Asır' atlıyor

Hafta sonu açılan Kıbrıs Asrın Projesi'yle Ada'da topyekün kalkınma sağlanacak. Uzmanlara göre arsa fiyatları 3 yıl içinde yüzde 300 artış gösterecek

Kıbrıs 'Asır' atlıyor
Hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açılışı gerçekleştirilen Kıbrıs Asrıs Projesi, bölgeyi şaha kaldıracak. Toroslar'ın suyunu Kuzey Kıbrıs'a taşımaya başlayan 'Asrın Projesi' Ada'ya bereketli geldi. KKTC Su Temini projesinin turizmden tarıma, emlaktan sanayiye kadar bütün sektörlerde etkisini gösterecek. Sabah'ın haberine göre; su, KKTC'ye ulaşmadan 3 kat artan arsa fiyatlarının 2 yıl içinde yüzde 300 yükselmesi, turizm ve tarım istihdamının artması bekleniyor.

1 dönüm 500 sterlindi 1500 oldu

KKTC'de emlakçılık yapan Dengiz Kürşat, "Mesarya ve Güzelyurt kuraklık nedeniyle pek ilgi görmüyordu. Su projesi buraya ilgiyi artırdı. Son 2 yılda bir dönümü (Kıbrıs'ta bir dönüm 1338 metrekare olarak hesaplanıyor) 500 sterlin olan arsaların fiyatı 1.500 sterline çıkmıştı. Bu arsaların değerinin 2-3 yıl içinde yüzde 300 artacağını öngörüyoruz" dedi. Kürşat, tarımın hareketlenmesiyle birlikte Mesarya ve Güzelyurt bölgelerinin turizm yatırımcıları için de cazip yerler olacağını söyledi.



Turizm yatırımları artacak

13 otelin yer aldığı Bafra'daki arsa fiyatlarında da hareketlenme olduğunu aktaran emlakçı Dengiz Kürşat, "Oradaki oteller deniz suyunu arıtıyor. Bu da çok maliyetli oluyordu. Suyla birlikte bölgedeki turizm yatırımları artar" diye konuştu. Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar da su projesiyle birlikte turizm yatırımlarının 3 yılda 2'ye katlayabileceğini aktaran Arar, "Şu anda 20 bin yatak kapasitemiz var. KKTC'nin turistik destinasyon olabilmesi için bu sayının 40 bine çıkması gerekiyor. Yatırımların önündeki en büyük sorun suydu. Bürokrasi engeli de aşılırsa yatırımlar 3 yılda ikiye katlar" ifadelerini kullandı.

Tarım çalışanlarının yüzü gülecek

Halen Ada'da 25 bin aile tarımla uğraşıyor. Proje sonrasında istihdamın en az yüzde 40 artması öngörülüyor. Uzmanlar, Kıbrıs'taki toprağın ekolojik olarak kirlenmemiş, bozulmamış olduğuna dikkat çekerek, "Bu arazilerde yıllardır arpa, buğday dışında bir şey ekilmedi. Kimyasal atık ve fabrikalar yok. Bu yüzden, Türkiye'den yatırımcılar burada susam, çörek otu, kalorisiz buğday hatta bal üretmek istiyor" diyor. Adada çalışma potansiyeli olan kişi sayısı 231 bin. Bunun yüzde 50'si istihdam ediliyor. Tarımda çalışanların sayısı istihdamın yüzde 5'i. Tarımdaki gelişmelerle bu sayının da artması bekleniyor.

Üretimin yarısı yerli olacak

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, turizm sektöründe tüketilen ürünlerin sadece yüzde 13'ünün yerli olduğuna işaret ederek, "İthalatın büyük bölümü gıda ve tarımsal ürün. Su projesiyle tarım üretimi artacak. Bu şekilde yerli üretimin yüzde 50'lere çıkmasını bekliyoruz. Kuraklıktan dolayı durma noktasına gelen narenciye üretiminin de artacağını hatta ülkenin yeniden ihracata başlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Sanayinin payı yüzde 30'lara çıkacak

Ada'da kişi başı milli gelirin 13-14 bin dolar olduğunu belirten Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, "Ülkenin GSYH'si 8 milyar TL. Bunun yüzde 9.5'u sanayiden geliyor. Projeyle GSYH'nin yüzde 30'unun sanayiden gelmesini öngörüyoruz" dedi.