Etkinlikler
20 Kas 2013 18:03 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 17:37

Kentsel Dönüşüm Zirvesi'ne afet yasası damgasını vurdu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tarafından düzenlenen “Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi” Antalya’da gerçekleşti.

Kentsel Dönüşüm Zirvesi'ne afet yasası damgasını vurdu
“Gelecek nesiller için yapacak çok işimiz var” sloganı vurgulanan zirvede; deprem riski olmayan, çevre dostu, enerji verimliliği yüksek daha nitelikli konutlar, binalar ve şehirlere ulaşmak için yapılması gerekenler değerlendirildi.

Ülkemizin gayrimenkul anlamında gelecek 20 yılını belirleyecek olan “Kentsel Dönüşüme” ilişkin tüm bilinmeyenler her yönüyle kamu ve özel sektörün değerli konuşmacıları tarafından ele alındı. Zirveye Katılan Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel; Kentsel dönüşümün her aşamasını, ilerleyişinin hukuki engel ve olgunluklarını katılımcılarla paylaştı.

Sağlam şehirlerin temeli sağlam yasalarla atılır

Afet Yasasını olağanüstü bir sistem olarak değerlendiren Sayın Yüksel; “Yasa afet tehdidine dayanmaktadır. Mücbir sebep ve kamu yararı kavramlarını baz aldığı için de normalde dokunulmaz olan bazı hak ve hürriyetlere dokunur. Yasa bu özelliğiyle Anayasanın 119. Maddesindeki olağanüstü hal hükümlerine benzemektedir. Bu olağanüstülük dört açıdan dikkat çekmektedir. Birincisi; kişi hak ve özgürlüklerine müdahale etmektedir ve kamu yararını öne çıkarmaktadır. Dolayısıyla bazı temel kanunların üstüne çıkmaktadır. İkinci olarak ülkenin ve özelde kentin doğal olarak çarpık büyümesine ve plansızlığına kamusal bir müdahaledir. Yasa ülkenin tamamını Afet bölgesi olarak görmüş ve tamamında söz sahibi olmuş tüm kamu kuruluşlarını da seferber etmiştir. Üçüncü özelliği de devlet kamu hizmeti için harç ve resim almamaktadır. Dördüncüsü ve en önemlisi yasa belediyelerin yetkilerini bakanlık bünyesine almak suretiyle imarda merkeziyetçilik getirmekte, bu sayede kaçak ve çarpık yapılaşmanın önüne geçilmiştir. Ayrıca 6306 sayılı kanun birçok ilave yeni kanun ve mevzuat çıkmasına yol açacak niteliktedir. Yani afet yasası nehir özellikli bir yasadır ve bu kapsamda yasanın değişkenliğini ve geçiciliğini de vurgulamak gerekmektedir.” Açıklamasında bulundu.