Konut Haberleri
17 Haz 2014 11:35 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:15

Kentsel dönüşüm çıkara dönüştü

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fikirtepe’de hiçbir yerde vermeyeceğimiz imkan ve emsalleri verdik. Ama maalesef birçok vatandaşımız verdiğimiz bu imkanları görüp daha fazla nasıl mal sahibi olabilirim diye maddi ihtiras içine düştü…

Kentsel dönüşüm çıkara dönüştü
Depreme yönelik projelerin çoğu kişiyi ihtirasa sürüklediğini belirten Kadir Topbaş, can güvenliğini esas aldıklarını söyledi. Topbaş, okulların büyük ölçüde güçlendirildiğini anlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, depreme yönelik projelerin vatandaşın daha fazla nasıl mal sahibi olurum derdine dönüştüğünden yakındı.

İstanbul’un en önemli sorunu olan trafik konusunu şehri metro ağlarıyla donatarak çözeceklerini anlatan Topbaş “Birçok insan arabasını tercih etmeyecek. Metroda büyük mesafe kaydettik. Kaynaklarımızın yüzde 55′ini buna harcıyoruz. İstanbul’un büyüklüğü, nüfusu, günlük hareketine rağmen trafik Avrupa’daki birçok kentten çok daha iyi. Paris’te, Brüksel’de, Manhattan’da pik saatlerde uçağınızı kaçırırsınız, çıkamazsınız şehrin dışına” diye konuştu.

Topbaş, üçüncü havalimanının tüm dünyaya bir hizmet olduğunu belirterek “Düşünün Japonya’dan Tokyo’dan kalkan bir uçak Londra’ya yolcu götürüyor. Ama Frankfurt’ta iniyor aktarma yapıyor. Londra’ya, Paris’e gidecek olan İstanbul’u tercih edecek. Dört saat zaman kazanacak. Yeni bir eksen oluşuyor dünyada” dedi.

Depremle ilgili çalışmalar ne aşamada?
Deprem konusu korkulu bir rüya. Maalesef plansız, mühendislik hizmeti almamış bir ülkeden bahsediyoruz. Kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar yapıldı. Burada büyük bir ihtiras beklemeden önce can güvenliğini esas alarak yapmak gerekiyor. Kamusal alanlar büyük ölçüde güçlendirildi. Okullar büyük ölçekli tamamlandı. Çalışmalar devam ediyor.

Nasıl çözülecek bu imar sorunu?
Fikirtepe’de hiçbir yerde vermeyeceğimiz imkan ve emsalleri verdik. Ama maalesef birçok vatandaşımız verdiğimiz bu imkanları görüp daha fazla nasıl mal sahibi olabilirim diye maddi ihtiras içine düştü. Bir miktar fedakarlıklarla karşılıklı bu çözülür. Aksi takdirde ‘Daha fazla isterim. Usta bana ne kalacak?’ dendiği zaman tabii çözümsüzlüğe doğru gidiyor.

Deprem için ayrılan toplanma alanları var. Bunlara inşaat ruhsatı verildiği yönündeki iddialar doğru mu?
99 depremi olduğunda dönemin yönetimi mülki amiri ve idarecileri acilen çalakalem nerde boş yer var haritalara oralara toplanma alanlarını işaretlediler.
Bu alanların bir kısmı şahıs alanları. Valilik tarafından belirlenen bir çalışmayla yeni çadır alanları düzenlendi. Daha çok özel mülkiyeti dışarıda bıraktığı için sizin de bahsettiğiniz gibi birileri çadır alanlarını imara açtılar deniyor. O tamamen yanlış. İstanbul’da çok ciddi ölçekte 600 küsur noktada çadır toplanma alanları belirlendi.

‘KAYNAĞIN YÜZDE 55′İ ULAŞIMA’
Yeni metro güzargâhları nasıl olacak?

Üsküdar Ümraniye- Tepeüstü hattı. İhalesini yaptık. 2015′te onu bitiriyoruz. Hemen arkasından Kabataş- Mahmutbey hattı. Onu ikiye böldük Mecidiyeköy’le. Şimdi onu yapıyoruz. Arkasından diğerleri. Kaynakların yüzde 55′ini ulaşıma harcıyoruz. Boğaz’ı geçen teleferik projesi var. Daha çok turistik amaçlı. Saatte 6 bin kapasitesi olacak. İhalesi yapıldı. Tahminen 2 yıl sürer.
Sabah