Konut Haberleri
12 Eki 2018 18:06 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:59

'Kentsel dönüşüm bir an önce bitmeli'

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Dünya Konut Günü dolayısıyla açıklamada bulundu.

'Kentsel dönüşüm bir an önce bitmeli'
Türkiye’de dönüştürülmesi gereken 7.5 milyon konutun bulunduğunu belirten GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin; “Zaman kaybetmeden, şehirlerimizin geleceğini de planlayarak bir an önce kentsel dönüşüm sürecini atlatmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşümün önemine dikkat çeken GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin; yarının ihtiyaçlarının göz önüne alındığı iyi tasarlanmış, çevre, sağlık, eğitim, ulaşım, spor ve idari altyapıları ile yaşanabilir şehirler için kentsel dönüşümün bir fırsat niteliği taşıdığını söyledi.

ŞEHİRLERİN GELECEĞİ DE PLANLANMALI

Kentsel dönüşüm sürecinde ihtiyaç duyulan konutları inşa ederken şehirlerin geleceğini de planlamak zorunda olduklarını vurgulayan Feyzullah Yetgin; “Sadece binalar değil, mahallelerimiz, şehirlerimiz dönüşüyor. Şehirlerimizin kadim yapısını bozmadan, kentsel dönüşümü iyi değerlendirerek, kentlerde yaşam kalitesini artırabileceğimize inanıyoruz. Bu hedefle, sektör temsilcileri olarak bir araya gelerek, ‘akıllı şehirler’ konusundaki faaliyetleri hızlandırmalıyız. Bu yaklaşımla, kentsel dönüşüm sürecini ‘Akıllı Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik’ çerçevesinde kurgulamalı ve hayata geçirmeliyiz” dedi.

İMAR BARIŞI KENTSEL DÖNÜŞÜME HIZ KAZANDIRACAK

İmar Barışı’nın yıllardır kangren haline gelen imara aykırı yapılar için çözüm niteliği taşıdığını belirten Feyzullah Yetgin, Türkiye’de dönüştürülmesi gereken 7.5 milyon konutun yer aldığını ifade etti. Yılda 500 bin adet konutun dönüştürülmesiyle 15 yılda dönüşünün tamamlanacağını vurgulayan Yetgin; “Bunun için zaman kaybetmeden, prosedürlere kısa yollar yaratarak sorunları çözüp, önümüzdeki 15 yılda bu problemi el birliğiyle atlatmamız gerekiyor. İmar Barışı, bu açıdan büyük bir önem taşıyor. Elde edilen gelirle kentsel dönüşüm hız kazanacak” şeklinde konuştu.

YAPISAL DÜZENLEMELER GERÇEKLEŞTİRİLMELİ

Kentsel dönüşümün bina bazlı ele alınmaması gerektiğini ifade eden Feyzullah Yetgin; “Dönüşüm bütünsel bazda, kentsel altyapı, yeşil alan ihtiyacı ile başta mülkiyet hakkı olmak üzere bölge sakinlerinin tüm hakları gözetilerek planlanmalı. Kentsel dönüşüm alanlarında yer alan mevcut sosyal ve kültürel mozaiğin korunmasına da özen gösterilmeli. Planlama aşamasında, inşaat atıklarının çevresel etkileri ve geri kazanımları da dikkate alınmalı” dedi.

HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI

Gayrimenkul sektörünün sorularıyla yakından ilgilenen GYODER’in kentsel dönüşümde ihtiyaç duyulan geleceğe dönük bir vizyon oluşturulması ve reel sektör tarafındaki gerekli çalışmaların yürütülmesi için Kentsel Dönüşüm ve Şehir Planlama Komitesi kurulduğunu açıklayan Feyzullah Yetgin; “Bu süreçte herkes üzerine düşeni yapmalı. Ne kadar süratli ve vizyoner bir dönüşüm yapılırsa o kadar iyi sonuç alınır. Kurduğumuz komite kentsel dönüşümde sonuç odaklı çalışacak ve bu konuda öneriler sunarak hızlı bir şekilde önemli gelişmeler kaydedecek” diye konuştu.