Konut Haberleri
05 Tem 2016 15:35 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:28

Kentsel dönüşüm alanındaki evlere emlak vergisi indirimi

KPMG Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı Hakan Orhan, kentsel dönüşüm alanlarındaki gayrimenkullerin emlak vergisini indirimden faydalanabileceğini söyledi...

Kentsel dönüşüm alanındaki evlere emlak vergisi indirimi
Kentsel dönüşüm kapsamında olan gayrimenkullerin emlak vergilerinin indirimli olarak ödenebileceğini belirten KPMG Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı Hakan Orhan, emlak vergisinin çok fazla kişiyi ilgilendirmesine rağmen uygulamaların pek bilinmediğini söyledi.

Emlak Vergisi Kanunu içinde yer alan 'tasarruf kısıtı' hakkında bilgi veren Hakan Orhan, kanunun 30'uncu maddesinin 2'nci fıkrasında  “Kanunlar veya diğer kamu düzeni koyan mevzuatla tasarrufu kısıtlanan bina arsa ve arazinin vergisi, kısıtlamanın devam ettiği sürece 1/10 oranında tahsil olunur” hükmü bulunduğunu, bu madde uyarınca kısıtlı alanda bulunan gayrimenkulün mal sahibinin yazılı müracaatla alabileğikısıtlılık durumunu gösteren belgeyi ibraz etmesi halinde kısıtlılık durumunun uygulanacağını belirtti.

Kentsel dönüşüm planındaki arsa ve gayrimenkul sahiplerinin söz konusu düzenlemeden yararlanabileceğini belirten Hakan Orhan, kentsel dönüşümün aslında bir imar planı olduğunu, plan dahilinde olan fakat henüz imar izni verilmeyen gayrimenkuller için ilgili makamlara dilekçe ile başvurulması halinde kısıtlılığa ilişkin belge alınabileceğini ve bu belgenin de bir dilekçe ile birlikte ibraz edilerek, emlak vergisini 9/10 indirimli ödemenin mümkün olduğunu söyledi. Hakan Orhan,  ayrıca bazı durumlarda geçmişe yönelik fazla ödenen emlak vergilerinin iadesinin de mümkün olduğunu belirtti.



 
ETİKETLER
#dönüşüm