İmar-Yapı
29 Tem 2013 10:26 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:32

Kendi kendini tamir eden evler geliyor

Kendi kendini tamir eden evler, kendini onarmak için yine kendi içindeki bakterilerden yararlanacak

Kendi kendini tamir eden evler geliyor
Teknolojide yaşanan gelişmeler, birçok sektörü olduğu gibi, inşaat sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Teknoloji ile birlikte, binalarda çok büyük değişimlere tanık olacağız. 
 
Binalar bugün hala beton, çelik ve cam ile inşaa ediliyor. Yakın bir gelecekte ise, elektrik ve su tesisatları binalara entegre hale gelecek ve insan vücudundaki sinir ve sindirim sistemleri gibi gelişecek. İnşaatlarda kullanılan malzemeler, hem kendi kendilerini tamir edecekler, hem de temizleyebilecekler. 
 
Aslında bu teknolojiler şimdiden geliştirilmiş durumda. Kendi kendini onaran beton bunlardan birisi. Binalar ne kadar dayanıklı betondan inşa edilseler de, zaman içinde aşınma yaşıyorlar. Bu da binaların güvenliğini tehdit ediyor. Beton binaların tamirinin para ve zaman gerektirdiğini gören bilim adamları, kendi kendini onaran bir beton türü geliştirdiler.
 
Beton, kendini onarmak için, yine kendi içindeki bakterilerden yararlanıyor. Betonda bir çatlak meydana geldiğinde, yağmurlarla bu çatlaklara dolan sular, betonun karışımında bulunan bakterileri etkinleştiriyor. Bakteriler çoğalmaya başlıyor. Çoğaldıkça, içinde kalsiyum ve karbonat bulunan lifli ve yapışkan bir madde ürüyor. Bu madde, betondaki çatlakları kapatıyor. Yeni nesil betonlar şu an kullanıma hazır durumda; fakat fiyatları oldukça yüksek olduğundan, çok fazla tercih edilmiyor. Uzmanlar, fiyatların zaman içinde aşağı ineceğini ve kendi kendini onaran binaların önemli bir ekonomik tasarruf sağlayacağını ifade ediyorlar.
 
Dünya