Konut Haberleri
18 Eki 2017 12:05 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:29

Kendi iş yerini açmak artık daha kolay!

Esnaf olarak çalışan vatandaş artık mesleki eğitim merkezlerinden kalfalık ya da ustalık belgesi alarak kendi iş yerini açabilecek.

Kendi iş yerini açmak artık daha kolay!
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından onaylanarak yürülüğe giren  'Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri ile İlgili Usul ve Esaslara İlişkin Yönerge'yle 142 meslek dalında çalışan ve kalfalık ya da ustalık belgesi bulunmayanlara yönelik hükümler belirlendi.
 
Mesleki eğitim merkezlerine başvuracaklar arasından kayıt şartlarını sağlayanlar sınavlara alınacak. Öncelikle kalfalık, sonrasında ise ustalık sınavlarında başarı gösterenlere belge verilecek.

DAHA ÇABUK VE PRATİK

Yönergeyle, esnafın daha çabuk ve pratik şekilde, daha önce öğrendiklerini belgeye dönüştürmesine imkan tanınıyor. Ustalık ve kalfalık belgesine sahip olanlar, meslekleriyle ilgili alanlarda iş yeri açma imkanına sahip olacak.
 
 
Yeni düzenlemede iş yerinde bir meslek dalında çalıştığını sosyal güvenceyle belgelendirenler, mesleki eğitim merkezlerine başvurmaları halinde doğrudan kalfalık sınavlarına alınacak.
 
USTAYA 5 YIL ŞARTI

Ustalık için ise 5 yıl aynı işi yaptığını sosyal güvencesiyle belgelendirenler sınava girebilecek.
 
Kalfalık ve ustalık sınavları, gelecek yıl şubattan itibaren başlayacak. ​