Ekonomi
10 Oca 2018 13:08 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:37

Kayıp-Kaçak bedeline yüzde 12,7, hizmet bedeline yüzde 7 zam

Yeni yıla girilmesiyle birlikte zam haberleri birbirine kovalıyor. Bu ay gelecek elektrik faturasında kayıp kaçak bedelinde yüzde 12.7 zam olacak. Hizmet bedelinde de yüzde 7 daha artış yapılacak.

Kayıp-Kaçak bedeline yüzde 12,7, hizmet bedeline yüzde 7 zam
Yeni yılda gelen zam haberleri arasına elektrik de girdi. Yeni zamlarlar birlikte 4 kişilik bir ailenin elektrik faturasının artık 100 TL'nin altında olması neredeyse imkansız. Faturadaki en dikkat çekici artış ise kayıp-kaçak bedeline eklenen yüzde 12'lik zam.

ODA TV'nin haberine göre; Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), EPDK tarafından alınan kararla elektrik faturalarına bu yıl içinde yansıyacak olan zammın maliyetini gözler önüne serdi. Elektrik zammının büyük bölümünün enerji maliyetinden değil, dağıtım bedelinden kaynaklandığını açıklayan EMO, EPDK'nın 1 Ocak 2018'den itibaren uygulamaya konulan kararıyla çıplak enerji ve perakende hizmete yüzde 7, kayıp ve kaçak, dağıtım ve iletim bedellerine yüzde 12.7 zam yapıldığına dikkat çekti.

ZAMMIN ARDINDAN EN AZ ELEKTRİK FATURASI 100 TL'Yİ AŞACAK

Yeni elektrik tarifelerine göre meskenlerin, elektriği yüzde 8.8 zamlı kullanacaklarına dikkat çekilen EMO'nun konuyla ilgili yaptığı açıklamada, en az 230 kilovat saat olarak öngörülen dört kişilik bir ailenin asgari elektrik tüketimi için ödenecek faturanın aylık 100 lirayı aşacağına dikkat çekilerek, "2018 yılında başka zam yapılmasa bile yalnızca konutların kullandığı elektrik üzerinden 2.3 milyar TL fazladan tahsilat yapılacak" denildi.

EPDK DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN İSTEDİĞİ ZAMMI YAPTI

Bir kamu hizmeti olan elektrik için Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından belirlenen yeni tarifelere göre dağıtım sistemi kullanıcısı tüm tarife gruplarına yüzde 8.41 ile yüzde 8.91 arasında değişen oranlarda zam yapıldığı belirtilen EMO açıklamasında, "Doğalgazla elektrik üreten şirketler geçen yıldan bu yana, dağıtım şirketleri de kur artışları nedeniyle artan kredi maliyetleri, yenilenebilir enerjinin yükü gibi gerekçeleri sıralayarak elektrik fiyatlarına zam yapılmasını istiyorlardı. Son olarak BOTAŞ'ın elektrik üreten santrallara yapacağı doğalgaz satışlarına yüzde 8 zam açıklamasının ardından elektrik fiyatlarının artacağı beklentisi oluşturulmuştu. EPDK, 1 Ocak 2018 tarifeleriyle şirketlerin taleplerini dikkate alarak elektrik fiyatlarına zam yaptı" ifadelerine yer verildi.