Konut Haberleri
08 Mayıs 2017 09:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:09

Katar'daki dev projelere Türk imzası!

Türk müteahhitlik firmaları Katar'da bu güne kadar havalimanı, otoyol, stadyum, metro ve konut inşaatlarında toplam 14 milyar dolarlık taahhüt işi tamamladı. Ülkede önümüzdeki yıllarda hayata geçirilmesi planlanan 200 civarında da yeni proje var.

Katar'daki dev projelere Türk imzası!
Dünyanın en zengin ülkeleri arasında gösterilen Katar, müteahhitlere iş kapısı oldu. Ülkede yabancı yatırımcı için potansiyel arz eden sektörlerin başında müteahhitlik geliyor. Çünkü Katar'da önümüzdeki yıllarda hayata geçirilmesi planlanan 200 civarında yatırım projesi var.

Bunların toplam yatırım tutarı ise 200 milyar dolar civarında. Bunun yüzde 43'ünü altyapı yatırımları, geri kalanını da sağlık ve eğitim sektörüne yapılacak yatırımlar oluşturuyor. Planlanan bu dev yatırımlar arasında dokuz tane stadyumun inşası da var. Çünkü Katar, bilindiği gibi 2022 Dünya Futbol Şampiyonasına ev sahipliği yapacak. Ayrıca ülkenin 2030 vizyonu çerçevesinde gerçekleştirilecek metro, Katar-Bahreyn köprüsü, Doha Limanı ve çeşitli karayollarının yapımı gibi çok sayıda büyük ölçekli projenin de önümüzdeki birkaç yıl içinde hayata geçirilmesi bekleniyor.

128 PROJE ÜSTLENDİK
Türk müteahhitlik firmaları Katar'da bu güne kadar havalimanı, otoyol, stadyum, metro ve konut inşaatlarında toplam 14 milyar dolarlık taahhüt işi tamamladı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Ortadoğu ve Körfez İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Rona Yırcalı, Katar'da özellikle Türk inşaat firmalarının çok aktif olduklarını belirtiyor.

Türk firmaların bugüne kadar Katar'da 128 proje üstlendiklerini ifade eden Yırcalı, bu rakamın Türk müteahhitlerin dünyada üstlendikleri toplam projelerin yüzde 4'üne denk geldiğini, bunun parasal değerinin ise 14 milyar doları bulduğunu söylüyor.

Türk inşaat firmalarının Katar'da İslam Eserleri Müzesi, Doha metrosu gibi prestijli projelere imza attıklarını kaydeden Yırcalı, her geçen gün cazibesi daha da artan Katar pazarıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulunuyor:
"Katar Türkiye'yi büyük pazarı ve ihracat kabiliyeti ile birlikte AB ve Asya'ya açılan stratejik bir ortağı olarak görüyor. Aynı şekilde Türkiye için Katar, Körfez bölgesine önemli bir giriş noktası. Dünya doğalgaz rezervlerinin yüzde 15'i Katar'da bulunuyor. Bu rezerviyle İran ve Rusya'nın ardından üçüncü sırada. Sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatında ise lider. Ülkemizle Katar arasında spot satış yerine uzun dönemli sözleşmelere dayanan LNG alıntına ilişkin mutabakat zaptı imzalanmış durumda."

40 BİN KİŞİLİK STAD YAPIYOR
Türk müteahhitleri bu ülkede halen birçok proje yürütüyor. Bu firmalardan biri de Tekfen Holding. 12 yıldır bu ülkede faaliyet gösteren Tekfen, bu süre zarfında 2.4 milyar dolar değerinde yedi proje tamamladı. Bu projeler arasında çeşitli boru hatları da var. Tamamlanan projelerin en önemli bölümünü ise 1.8 milyar dolarlık yatırımla otoyol projesi oluşturuyor. 40 bin kişilik Al Thumama Stadı'nın inşaatını da yine Tekfen üstlenmiş durumda. 343 milyon dolara mal olması beklenen bu stadın, Dünya Futbol Şampiyonasının çeyrek final maçlarına yetiştirilmesi hedefleniyor.

EN ÇOK KONUTU ONLAR ALIYOR

Katarlılar Türkiye'de özellikle konut yatırımı yapıyor. Katarlılara konut satışında ilk akla gelen firmalardan biri de Kuzu Group. Expo Turkey by Oatar Fuarı'na katılan firma. Ataköy'de denize sıfır bir konumda yer alan ve Qatari Diar ortaklığıyla inşası devam eden SeaPearl Ataköy projesini tanıttı. Yaklaşık 2 milyar 700 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen SeaPearl Ataköy, toplam bin 400 konuttan oluşuyor. Bu yılın dördüncü çeyreğinde teslimlerine başlanacak ilk etapta metrekare birim fiyatları ortalama 8 bin dolardan başlıyor.



Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, bu projenin yüzde 15'ini yabancılara sattıklarını, bunların yaklaşık yarısını da Katarlıların oluşturduğunu belirtiyor. Katarlıların prototip konutlar yerine geleneksel değerlerle ileri teknolojinin harmanlandığı füzyon konutları daha çok tercih ettiklerini söyleyen Kuzu, şöyle devam ediyor:

"Geniş sosyal alanlar ve marinaya yakınlık, tüm yabancı yatırımcıların olduğu gibi Katarlıların da satın alma kararını önemli ölçüde etkiliyor. İstanbul'un önemli lokasyonlarında denize sıfır konumda yer alan projeler daha çok tercih ediliyor. Tüm detayların düşünüldüğü ve geniş metrekareli daire seçenekleri de Katarlı yatırımcıların daire seçimlerinde önemli rol oynuyor. 398 metrekareye varan 4.5+1 dairelerimiz de yine yabancı yatırımcıların seçimlerinde etkili oluyor. 2017 yılı Türk ekonomisine ivme kazandıracak yeni kararlarla başladı. Bunların belki de en önemlilerinden biri yabancı yatırımcıya vatandaşlık verilmesi ve KDV muafiyeti. Yabancıya yapılan konut satışı yılda 5 milyar dolar, ancak sektöre canlılık katan uygulamalar ile bu rakamı beş yıl içerisinde 50 milyar dolar seviyesine çekebiliriz. Ülkemize döviz kazandırmada çok büyük etkisi olacaktır. Verilen teşvik ve promosyonlar ile yabancıya konut satışının artacağı inancındayım."