Politika
06 Oca 2021 09:49 Son Güncelleme: 06 Oca 2021 09:51

Katar'a ambargo kalktı! Körfezde kucaklaşma yaşandı...

Arap dünyasının son 3.5 yıldır gündeminde sıkıntılı maddelerinden biri olarak duran Katar'a ambargo resmen kalktı. Körfezde kucaklaşma yaşandı. Arap dünyasında yeni bir dönem başladı.

Katar'a ambargo kalktı! Körfezde kucaklaşma yaşandı...

Arap dünyasının dört büyük ülkesinin Katar'a uyguladıkları ambargo resmen kalktı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Bahreyn sürpriz bir adım atarak Katar ile olan ambargoyu kaldıran kararı aldılar. 

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed El Sani dün Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'ne şahsen katıldı. Katar Emiri'ni El-Ula Havalimanı'nda Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman bin Muhammed karşıladı. Uçağın merdivenlerine kadar gelen Selman bin Muhammed ile Katar emiri El Sani sıcak bir kucaklaşma yaşadı. Birbirine 3.5 yıl sonra sarılan iki liderin görüntüsü Körfez'de kartların yeniden dağıtıldığı yönünde yorumlandı. 

SAMİMİ KARŞILAMA

Suudi Arabistan ile Katar arasındaki kriz sona erdi. Veliaht Prens Selman 3.5 yıl sonra KİK Zirvesi’ne katılan Katar Emiri El Sani’yi uçak kapısında karşıladı

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Bahreyn'in sürpriz niteliğinde bir adımla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini dondurması ve hava sahalarını Doha'ya kapatmalarıyla başlayan 'Körfez krizi' 3.5 yılın ardından dün resmi olarak sona erdi.

Suudi Arabistan ile Katar arasındaki kara, deniz ve hava sınırlarının bugün akşam itibarıyla açılması için anlaşmaya varıldığı duyuruldu. Bu bilginin ardından ise Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed El Sani dün Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'ne şahsen katıldı. Katar Emiri'ni El-Ula Havalimanı'nda Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman bin Muhammed karşıladı. El Sani ile Prens Selman'ın kucaklaşmaları dikkat çekti.

İMZALAR KİK'TE ATILDI

ABD basınındaki haberlere göre Katar ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşma dünkü KİK Zirvesi'nde atıldı. Anlaşmada, Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn'in Katar'a 2017'den bu yana uyguladığı hava, kara ve deniz ambargosunu kaldırması bekleniyor. Buna karşılık ise Katar, 3 Körfez komşusuna açtığı davaları geri çekecek ve taraflar birbirine yönelik medyada yürüttükleri karalama kampanyalarına son verecek. Katar ve Suudi Arabistan arasında varılan bu anlaşmada Trump'ın başdanışmanı ve damadı Jared Kushner'in payının büyük olduğu ifade ediliyor. Yaşanan gelişmeleri Dünya Müslüman Âlimler Birliği'nin yanı sıra ABD başta olmak üzere birçok ülke olumlu karşıladı. Türkiye, ambargonun ardından Katar'a en büyük desteği veren ülkelerden olmuştu.