Kent Haberleri
05 Kas 2020 08:00 Son Güncelleme: 05 Kas 2020 08:37

Kaş'taki yeni imar planına bilirkişi karşı çıktı

Kaş’ın Çukurbağ Yarımadası ve Limanağzı bölgesini kapsayan 25 bin ölçekli imar planına bilirkişi karşı çıktı. Açılan davada bilirkişi heyeti SİT alanının korunmasını istedi.

Kaş'taki yeni imar planına bilirkişi karşı çıktı

Türkiye'nin doğal güzellikleriyle öne çıkan Kaş'taki Çukurbağ Yarımadası ve Limanağzı bölgesini kapsayan imar planına bilirkişi heyeti karşı çıktı. 3’üncü derece SİT alanı için hazırlanan 25 bin ölçekli imar planına karşı devam eden davada bilirkişi heyeti olumsuz rapor verdi. Bilirkişi heyeti, planın üst plana uygun olmadığına karar vererek, sit alanlarının korunmasını istedi.

Antalya'nın Kaş ilçesinde sürdürülebilir koruma alanı olan Çukurbağ Yarımadası ve Limanağzı bölgesindeki 3’üncü derece sit alanı için hazırlanan 25 bin ölçekli imar planına karşı devam eden davada keşif raporu tamamlandı.

Kaş için hazırlanan 25 binlik planın, 100 binlik imar planına uygun olmadığına karar verilen bilirkişi raporunda, özel bir ekosisteme sahip olan alanın koruma altına alınması istendi.

GÖZLER MAHKEME KARARINDA 

Antalya 2’nci İdare Mahkemesi’nde süren davada bölge için hazırlanan imar planının iptali istenmişti. Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, çevre gönüllüleri ve bölge sakinleri tarafından açılan davada şimdi gözler mahkemenin vereciği kararda. 

Bilirkişi raporundaki tespitlerin bölgedeki kültürel mirasın korunması bakımından olumlu olduğunu ifade eden Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatı Tuncay Koç, “Mahkeme yaklaşık 2 hafta içinde yürütmeyi durdurma konusunda bir karar verecektir” dedi.

ÜST PLANLA UYUMSUZ 

Bilirkişi heyetinin raporunda, bölgedeki sit alanlarının bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Üst ölçekli çevre düzeni planında bölge için alınan ‘turizm tesis alanı’ kararı ve 25 binlik alt plandaki ‘ekoturizm’ alanı kararının birbirine uyumlu olmadığı ifade edildi. Raporda, İnceboğaz, Saraykeklik ve Limanağzı’nda belirlenen ekoturizm alanlarının daha önceki planlarda yapılaşma dışı bırakıldığı hatırlatıldı.

Hazırlanan imar planında bilirkişi heyetinin tespit ettiği aykırılıklar şöyle sıralandı: “Bölgenin doğal ve kültürel yapısını olumsuz etkileyen yapılaşmayı denetim altına almak yerine, bugüne kadar korunan alanların da yapılaşmasının önünü açması planlama ilkelerine uygun değildir. Plan, bölgedeki arkeolojik sit alanları üzerinde olumsuz etkilen oluşturabilecek niteliktedir. Bölgenin kaplumbağa beslenme ve yuvalama alanlarının nasıl alındığının planda yer almaması önemli bir eksikliktir. Zeytincilik, orman alanları, sit alanları ve denizden oluşan özel bir ekosisteme sahip olan bölgede plan kararları tahribata neden olacaktır.”