Konut Haberleri
07 Ara 2015 09:17 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:53

Karma projeler revaçta...

Ekonomide yaşanan büyüme gayrimenkul sektörünü de canlandırdı. Vatandaş artık karma projelere rağbet ediyor.

Karma projeler revaçta...
Ülke ekonomisinin büyümesiyle vatandaşın yaşam standartları değişiyor, haliyle bu değişim gayrimenkul yatırımlarına da yansıyor. İnsanlar artık karma proje denilen, içerisinde ofis , AVM , otel ve rezidans barındıran projeleri tercih ediyor. Bu talebin etkisiyle, geçmişte AVM, ofis, rezidans ve otel projeleri birbirinden bağımsız yapılırken, artık karma proje konsepti içerisinde birleştiriliyorlar. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kolcuoğlu, son dönemde geliştirilen karma projelerde konut fonksiyonlarının yanı sıra AVM, ofis ve otel fonksiyonlarının da yer aldığına dikkat çekiyor.

Farklı proje kazandırıyor

Gayrimenkulun en yoğun yatırım yapılan alanlarından biri olan AVM yatırımlarının da artık bir hikayesinin, diğerlerinden fark yaratacak bir özelliğinin olması gerekiyor. Kolcuoğlu, bu konuda şunları söylüyor: “Üstü açık, sokak görünümlü ve yeşil çevreci AVM’ler ön plana çıkıyor. Türkiye’de de sigara yasağının uygulanması ile birlikte, özellikle açık alanlar ön plana çıktı. Geçmişte AVM'lerin ortalama büyüklükleri 20-35 bin metrekare iken, son yıllarda 50-100 bin metrekare kapalı alana sahip AVM’ler yapılıyor. Küçük alanlı AVM’lerin yoğun nüfuslu kent merkezlerinde olmadıkları sürece zorlanacakları düşünülüyor.”

Yabancı yatırımcı arttı

Kent merkezlerinde inşa edilen AVM’lere kentin çeperlerinden uzaklaştıkça inşa edilen karma projelerdeki AVM’ler de eklenince, bugün Türkiye çapında 394 AVM faaliyet gösterir hale geldi. 1992 yılında Ataköy Galleria’nın açılmasıyla AVM’lerle tanışan Türkiye, bugün alışveriş alanlarının açık alanlarla bütünleştiği üçüncü ve dördüncü kuşak AVM’lerle yoluna devam ediyor. Türkiye’de perakende pazarının büyüme hızı yüzde 8’ler seviyesinde. Perakendedeki büyüme AVM’lere talebi artırırken, bugün AVM’lerde kiralanabilir toplam alan ise 10 milyon 100 bin metrekare. AVM pazarının yüzde 30’dan fazlası yabancılara ait. Pek çok AVM, Araplar başta olmak üzere yabancı gruplar tarafından satın alınıyor.