Konut Haberleri
22 Nis 2015 07:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:35

Kapalıçarşı’da tahliye başlıyor

Kapalıçarşı’da Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetinde olan ve halı, turistik eşya, çanta, takı, giysi satılan dükkanların bulunduğu Sandal Bedesteni’nde şu günlerde ‘tahliye’ tartışması yaşanıyor.

Kapalıçarşı’da tahliye başlıyor
Üzerinde 75-80 esnafın yer aldığı Bedesten, 18 ay önce ihaleyle satıldı. Bunun üzerine projelendirme yapan yeni mülk sahibi, alanın boşaltılması için Anıtlar Kurulu’na müracaat etti. Daha sonra bedestene Fatih Kaymakamlığı tarafından tahliye tebligatı asılarak, ‘fuzuli şagil’ yani işgalci olarak tanımlanan esnafın 22 Nisan’da dükkanları tahliye etmesi istendi. bugün güvenlik güçleri tarafından dükkanlarından çıkarılacak esnaf ise bir haftadır eylem yapıyor.


Devir usulü kiracı olan esnaf, ellerinden devir ve onarım haklarının alındığını savunarak, tahliyenin ertelenmesi ve müzakere istiyor. Bedestendeki esnaf adına açıklama yapan Sandal Bedesteni Dernek Başkanı Kaya Kandemir, şunları söyledi:
“Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bünyesinde olan Taksim 1. Bölge Müdürlüğü’nün kira-devir usülü ile sözleşmeli kiracılarıyız. Her sene yüzde 8-10 artışla teminat farkını yatıracağımız zaman devir hakkımızı elimizden aldılar. ‘Onarım karşılığı uzun süreli kiralama modeli yatırım programı altına alınmıştır’ denerek bir tebligat yapıldı. Hakkımız elimizden alınıp 2013’te sözleşmemiz yenilenmedi. Bedesten ihaleye çıkartıldı. Bir kişi ihaleyi 800 bin liraya aldı. Yapılan tebligat ile 22 Nisan’a kadar tahliye etmemiz isteniyor. 25 senedir Kapalıçarşı’dayım, biz burayı boşaltmayacağız.”