Politika
12 Kas 2020 07:38 Son Güncelleme: 12 Kas 2020 07:58

Kanun çıkıyor! Emlak vergisi borcuna yapılandırma ve indirim geliyor

Haftalardır beklenen kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Emlak vergisi de dahil olmak üzere, vergi borçları yapılandırılarak 18 taksitle ödenebilecek. Borcunu peşin ödemek isteyenlere indirim sağlanacak.

Kanun çıkıyor! Emlak vergisi borcuna yapılandırma ve indirim geliyor

Emlak vergisi borcuna yapılandırma ve indirim içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yapılandırmadan faydalanmak isteyenlerin, kanunun çıktığı tarihten itibaren yıl sonuna kadar müracaat etmesi gerekiyor. En fazla 18 taksitte ödenebilecek borçlar için ilk ödeme tarihi Ocak 2021 olacak. İlk taksit tarihine kadar peşin ödemenin yapılması durumunda, işleyen faizler silinecek. 

Teklif kanunlaştığında Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yapılandırılacak.

Kanuna göre, vergi borçları yapılandırılarak 18 taksitle ödenebilecek. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV), Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yapılandırılabilecek. Borcunu peşin ödemek isteyenlere indirim sağlanacak.

Vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları, trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu'na göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları yapılandırma kapsamında olacak.

Yapılandırmadan faydalanmak isteyenlerin, kanunun çıktığı tarihten itibaren yıl sonuna kadar müracaat etmesi gerekecek ve en fazla 18 taksitte bu borçlar ödenebilecek. Taksitler iki ayda bir ödenecek. İlk taksit tarihine kadar peşin ödemenin yapılması durumunda, işleyen faizler silinecek. İlk taksit ödemesi, Ocak 2021'de gerçekleştirilecek.

Ayrıca il özel idarelerine olan borçlar, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi, diğer vergi ve harçlar, su, atık su, katı atık ücretleri, yol katılım payları, muhtelif ücretlerden kaynaklı kurum alacakları ve zam ve faizleri de yapılandırılabilecek.