Yeni Projeler
06 Mar 2018 10:20 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:42

Kanal İstanbul’a finans merkezi adası

Çılgın Proje olarak bilinen Kanal İstanbul’dan çıkacak hafriyattan yapılması planlanan adalardan bir tanesi ‘Offshore finans merkezi’ olarak tasarlanıyor.

Kanal İstanbul’a finans merkezi adası
ÇILGIN PROJE’DE ÇILGIN DETAY

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011 yılında kamuoyuna açıklanan ve “Çılgın Proje” olarak bilinen Kanal İstanbul’da çalışmalar son hız devam ediyor. Ocak ayı ortasında güzergahı belirlenen Kanal İstanbul’da hedef ilk kazmayı bu yıl vurmak. Marmara Denizi ile Karadeniz’i ikinci kez birbirine bağlayacak dev proje ile İstanbul Boğazı’nın gemi trafik yükü azaltılacak, tehlikeli madde taşıyan gemilerden dolayı oluşabilecek riskler minimize edilecek, kentsel dönüşüm ile olumsuz yapılaşma modernize edilecek ve İstanbul’un su yolu ulaşımında cazibesi daha güçlenecek.

ADALARIN İSMİ

Ancak AKŞAM’ın ulaştığı bilgi Kanal İstanbul’un yaratacağı kazanımlara bir yenisini daha eklenecek. İstanbul’un finans merkezi olması yolunda yapılan çalışmaları güçlendirecek bir adım da Kanal İstanbul’da atılacak. Kanal İstanbul projesi hayata geçirilirken çıkacak hafriyattan yapılması planlanan ‘Marmara Adaları’ ismi verilecek adalardan bir tanesi ‘Offshore Finans Merkezi’ olarak tasarlanıyor. Ancak Kanal İstanbul’da kurulması düşünülen “finans adası”nın sakinlerine ne gibi vergisel avantajların sağlanacağı konusunu konuşmak için henüz çok erken.

KANAL MALİYET 40 MİLYAR TL

Kanal İstanbul’un kazı taşınma dökme maliyeti 14.5 milyar TL olarak hesaplanıyor. Denize dolgunun maliyetinin 20 milyar TL olması, toplam kanal maliyetinin ise 40 milyar TL’yi bulması öngörülüyor. Kanal İstanbul projesine yönelik ihalelere bu yıl içinde çıkılması planlanırken, kanaldan çıkarılacak 2.7 milyar metreküp hafriyatla Marmara ve Karadeniz’e çıkış noktalarına 3 adet yapay ada kurulması planlanıyor.

ADALARA KONUT DA YAPILACAK




Kanal İstanbul projesi kapsamında kurulacak adalara konut yapımı da düşünülüyor. Adaların yapımı için öncelikle taşocaklarından kayalar getirilecek. Bu kayalarda yapılacak tahkimatın ardından, kayaların ortasına Kanal İstanbul toprağı dökülecek.

60 OFFSHORE FİNANS MERKEZİ VAR

Offshore finans merkezleri daha çok ülke dışından sağlanan fonların yine ülke dışında kullandırıldığı merkezler olarak biliniyor. 19’u Orta Amerika, 12’si Avrupa, 8’i Asya, 3’ü Ortadoğu, 5’i Afrika, 11’i ise Okyanusya’da faaliyet gösteren 60 offshore finans merkezi var.

KÖRFEZ’DEN CİDDİ KAYNAK

Ortadoğu’da İsrail ve Lübnan’ın dışında en önemli offshore finans merkezlerinden biri Bahreyn. Bahreyn, getirdiği düzenlemelerle offshore finans merkezinin bir Bahama veya Cayman Adaları gibi muhasebe ofisine dönüşümünün önüne geçiyor. Kanal İstanbul’da kurulması planlanan offshore finans merkezinin Körfez ülkelerinden de ciddi kaynak çekebileceği tahmin ediliyor. 

İSVİÇRE, İNGİLTERE VE SİNGAPUR YARIŞIYOR 




Dünyanın en büyük danışmanlık şirketlerinden Boston Consulting Group, 2020’de Singapur’da offshore işlemlerden 1.7 trilyon dolar kaynak çekebileceği tahmininde bulundu. Bu rakama göre Singapur, İngiltere’yi geçerek İsviçre’nin ardından dünyanın en büyük ikinci offshore finans merkezi haline gelecek. İngiltere 1.3 trilyon dolarlık offshore finansal hizmete ev sahipliği yapıyor.

YURTIŞI YERLEŞİK ŞARTI

OFFSHORE finans merkezleri genel olarak bankacılık, sigortacılık, portföy yönetimi, yatırım fonu alanında faaliyet gösteren şirketlere ev sahipliği yapıyor. Yerleşik olmayanlara ait mevduatların yine yerleşik olmayana kredi şeklinde verilmesine aracılık en sık raslanan offshore finans hizmeti.