Konut Haberleri
09 Şub 2016 09:51 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:03

Kanal İstanbul'a Antik Çağ bile karıştı!

Son günlerde gündemden düşmeyen Kanal İstanbul güzergahında deyim yerindeyse her kafadan bir ses çıkıyor. Şimdi de Yarımburgaz Mağaraları'nın güzergahı değiştirdiği konuşuluyor.

Kanal İstanbul'a Antik Çağ bile karıştı!
Kanal İstanbul tartışmaları çığ gibi büyüyor. Binali Yıldırım'ın dün yaptığı açıklamalarla güzergah çalışması yapmadıklarını ancak Büyükşehir'in Silivri'yi istediğini söylemişti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, geçtiğimiz hafta İstanbul'un büyük projesi olan Kanal İstanbul için bir açıklama yaptı. Bakan Yıldırım uzmanların yaptığı çalışmalarda, sit bölgeleri için bazı tereddütlerin oluştuğunu, bu nedenle de güzergahın yeni baştan ele alınacağını açıkladı.

Bakan Yıldırım ayrıca, "Kanal İstanbul için 5 güzergah üzerinde çalıştık. Hiçbir güzergahı bugüne kadar resmen açıklamadık. Bölgede birtakım tahminlerle spekülasyonlar oluşturuluyor. Televizyon reklamlarına bile konu oluyor. Vatandaşlarımızın hayal kırıklığı yaşamaması için bir beyanatta bulundum" dedi.

Yarımburgaz Mağaraları

Bakan Yıldırım’ın sözünü ettiği ‘sit alanlarının’ İstanbul’un en eski yerleşim yeri olarak kabul edilen antik çağdan kalma Yarımburgaz Mağaraları’ olduğu iddia ediliyor.

Daha önce Kanal İstanbul'ın güzergahı Küçükçekmece-Bahçeşehir- Arnavutköy olarak belirlenmişti, ancak bu konuyla ilgili hiçbir zaman net bir açıklama yapılmamıştı. Bu bölgedeki bazı projeler ve mevcut konutların ‘Kanal İstanbul manzaralı’ diye satıldığı biliniyordu.

Tarihi dizilere set olmuştu

Antik Çağ’a, yaklaşık 400 bin yıl eskiye dayanan Yarımburgaz Mağaraları da tam bu hattın girişinde yer alıyor. İstanbul’un yaklaşık 22 kilometre batısında, Küçükçekmece Gölü’nün 1.5 kilometre kadar kuzeyinde, Başakşehir İlçesi’nin Altınşehir semtinde bulunan Yarımburgaz Mağaraları, bir dönem hiçbir izin alınmadan tarihi dizilerin ‘film seti’ de olmuştu.

Uzunluğu yaklaşık 1 kilometre olan Yarımburgaz’ın içinde, tavan yükseklikleri 15 metreye ulaşan odalar bulunuyor.

15 yıl önce sit alanı ilan edildi

2001 yılında 1. Derece Arkeolojik-Doğal Sit Alanı ilan edilen Yarımburgaz Mağaraları için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin halen Sazlıdere Barajı ile Çekmece Gölü arasındaki su yolunu kanal şeklinde baraja kadar açıp mağaranın önünün sandallarla geçilebilecek Venedik tarzı bir proje üzerinde çalıştığı ifade ediliyor.