Arsa-Arazi
09 Tem 2014 12:02 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:29

Kanal İstanbul Avrupa Yakası'nı ikiye bölecek

İstanbul’un ‘çılgın projesi’ Kanal İstanbul tamamlandığı takdirde sadece İstanbul’un Avrupa yakasını ikiye bölecek. Nikaragua hükümeti ise ülkeyi ortadan ikiye bölmeye hazırlanıyor.

Kanal İstanbul Avrupa Yakası'nı ikiye bölecek
Eğer kanal gemiler tarafından tercih edilirse dünyanın ticaret rotası değişebilir. Panama Kanalı şu an Pasifik Okyanusu ile Atlantik Okyanusu’nu birleştiren en büyük kanal.

Yıllardır Kuzey Amerika ve Güney Amerika’nın birleştiği yerde bulunan Panama Kanalı kanaldan yılda milyonlarca dolar para kazanıyor. Nikaragua ise 40 milyar dolarlık ‘çılgın proje’siyle bu pastaya ortak olmaya hazırlanıyor.
Kanalın inşaatıyla ilgili gerekli izin dün parlamentodan çıktı.

Kanal Pasifik Okyanusu ile Atlantik Okyanusu’nu birleştirecek.
Kanalın 172 deniz mili uzunluğunda olması bekleniyor. Projeyi Hong Kong merkezli HKND grup üstlenecek. Kanalın uzunluğu Panama Kanalı’nın 3 katı olması bekleniyor. Fakat Nikaragua’nın kanal projesine çevrecilerden ciddi tepkiler var. Kanalın ülkenin en önemli tatlı kaynaklarından Nikaragua Gölü’nün ekolojik dengesini bozmasından endişe ediliyor. Kanalın 2019 yılında inşaatının bitirilmesi 2020 yılında da faaliyete geçmesi bekleniyor. Panama Kanalı 1914 yılında inşa edilmiş ve 375 milyon dolara mal olmuştu. Kanalın inşası sırasında binlerce işçi yaşamını yitirmişti.
Hürriyet