Ekonomi
17 Tem 2014 11:24 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:31

Kamuda hesap şaştı: Aylık kira 100 milyonu aştı

Maliyetleri düşürmek amacıyla bina ve taşıtta kiralama yöntemine geçilmesi devlete pahalıya mal oldu.

Kamuda hesap şaştı: Aylık kira 100 milyonu aştı
Maliyetleri düşürmek amacıyla bina ve taşıtta kiralama yöntemine geçilmesi devlete pahalıya mal oldu. Taşıt ve hizmet binaları başta olmak üzere devletin ilk 6 ayda ödediği kira bedeli yüzde 38 artarak 550 milyon lirayı aştı.

Son yıl­lar­da özel­leş­tir­me­le­re hız ve­rip elin­de­ki men­kul ve gay­ri­men­kul­le­ri sa­tan dev­le­tin ki­ra gi­der­le­ri yıl­dan yı­la kat­la­na­rak ar­tı­yor. Da­ha faz­la ta­sar­ruf edi­le­ce­ği dü­şü­nü­le­rek özel­lik­le ta­şıt ve hiz­met bi­na­la­rın­da ki­ra­la­ma yön­te­mi­ne ge­çil­me­si so­nu­cun­da dev­le­tin ay­lık or­ta­la­ma ki­ra fa­tu­ra­sı 100 mil­yon li­ra­ya ulaş­tı.

Personel taşımaya 192 milyon

Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı­’nın açık­la­dı­ğı 2014 büt­çe uy­gu­la­ma so­nuç­la­rı­na gö­re, dev­le­tin bu yı­lın ilk 6 ayın­da öde­di­ği ki­ra gi­der­le­ri ge­çen yı­lın ay­nı dö­ne­mi­ne gö­re yüz­de 38,2 ora­nın­da ar­ta­rak 398 mil­yon li­ra­dan 550 mil­yon li­ra­ya çık­tı.  Devlet ilk altı ayda personel servisi kirasına 192, hava taşıtına 32, memur lojmanına 8 ve diğer kira ödemelerine 38 milyon lira ödedi.

Ta­şı­ta 218 mil­yon li­ra

Ki­ra gi­der­le­rin­de en bü­yük ar­tış ise ki­ra­lık ta­şıt­lar­da ya­şan­dı. Ge­çen yı­lın ilk 6 ayın­da ki­ra­la­dı­ğı ta­şıt­lar için 77 mil­yon li­ra ki­ra öde­yen dev­le­tin bu yılki ta­şıt ki­ra tu­ta­rı yüz­de 116 ar­ta­rak 167 mil­yon li­ra­ya fır­la­dı.

723 milyon liraya akaryakıt

Yılın ilk 6 aylık döneminde devlet kiralıkların dışında 22 milyon lira ödeyerek taşıt alımı yaparken, taşıtların bakım onarımına 58 milyon lira para harcadı. Kiralık araçlarla birlikte araç kullanımı giderek artan devletin 6 aylık akaryakıt ve yağ faturası ise 723 milyon liraya ulaştı.

Gökdelene 135 milyon

Ka­mu bi­na­la­rı­na yö­ne­lik lüks gök­de­len ki­ra­la­ma sa­vur­gan­lı­ğı da Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı­’nın büt­çe ra­kam­la­rı­na yan­sı­dı. Ge­çen yıl ki­ra­lık bi­na­lar için büt­çe­nin mal ve hiz­met alım­la­rı ka­le­min­den 108 mil­yon li­ra öde­yen dev­le­tin bu yı­lın ilk 6 ayın­da­ki ki­ra fa­tu­ra­sı tam 135 mil­yon li­ra­ya da­yan­dı.

Ki­ra­lık bi­na­la­ra ya­pı­lan öde­me­ler­de­ki ar­tış yüz­de 25’i bul­du. Hü­kü­met, da­ha ön­ce Te­kel için hiz­met bi­na­sı ola­rak ya­pı­lan, bir ara Baş­ba­kan­lı­k’­ın ta­şın­ma­sı dü­şü­nü­len An­ka­ra­’da­ki ikiz ku­le­le­ri, ih­ti­yaç ol­ma­dı­ğı ge­rek­çe­siy­le TOB­B’­a 100 mil­yon do­la­ra sat­mış­tı.
Erdoğan Süzer/Bugün