Konut Haberleri
11 Kas 2012 14:44 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:11

Kamu hizmetine ayrılmış 2B arazlerine satış yok

2B arazisi sit alanı, okul alanı veya kamu hizmetine ayrılan bir yer ise hak sahibine satış yapılmayacak.

Kamu hizmetine ayrılmış 2B arazlerine satış yok

İstanbul Defterdarı Bekir Bayraktar, 2B başvuru sahiplerini arazinin imar durumunu önceden öğrenmesi konusunda uyardı. Bekir Bayraktar imarda sözkonusu durumların olduğu hallerde başvuru sahiplerine öncelikle İstanbul'dan, İstanbul'da bulunmaması durumunda Türkiye'nin muhtelif yerlerinden yer önerileceğini söyledi.İstanbul Defterdarı Bekir Bayraktar, imarda 2B arazisi kamu hizmetine ayrılan bir yer olarak görünüyorsa başvuru sahibine satış yapılmayacağını ve başka bir yerden arsa önerileceğini söyledi Bu tür bir durumda sürprizle karşılaşmamak için başvuru sahiplerinin kendi yerlerinin imar durumlarını, satışta kısıtlılık hali olup olmadığını belediyelerden baktırması gerekiyor.

Arazilerin rayiç bedellerinin parsel bazlı olarak belirlendi


İstanbul'da 2B arazilerinde son başvuru rakamları ve merak edilen rayiç bedeller hakkında da açıklamalarda bulunan Bekir Bayraktar, arazilerin rayiç bedellerinin parsel bazlı olarak belirlendiğini, bu konuda ticaret odaları, emlakçılar, muhtarlıklar ve belediye başkanlıkları ile hassas çalışmalar yapıldığını, fiyatın ona göre oluşturulduğunu vurguladı.

Başvuru yüzde 90'a ulaştı

Orman vasfını yitirmiş (2B) alanlarındaki taşınmazların kullanıcısı veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişilere satışıyla ilgili İstanbul'da yapılan başvuruların oranı yüzde 90'a ulaştı. İstanbul Defterdarı Bekir Bayrakdar, 82 bin 105 hak sahibinin 72 bin 962'sinin 2B için başvuruda bulunduğunu açıkladı. İstanbul'da başvuru süresinin başladığı 26 Nisan'dan bu yana en fazla başvuru, 2B arazilerinin en çok bulunduğu Beykoz, Sultanbeyli ve Ümraniye'de gerçekleşti. Beykoz'da başvuru oranı yüzde 99'a, Ümraniye'de yüzde 97'ye, Sultanbeyli'de yüzde 90'a ulaştı.

Şile, Çatalca gibi ilçelerde merkezin dışında kalan ''kıymeti düşük'', ''varis yapısı nedeniyle yatırım yapılabilir görülmeyen'', ''metrekaresi düşük'' yerlerde başvuru oranı diğer ilçeler kadar yükseğe çıkmadı. Bu oran Şile'de yüzde 43, Çatalca'da yüzde 60 düzeylerinde seyrediyor. Sürenin 28 Ocak 2013'te sona ermesiyle, başvuru oranının yüzde 90'ın üzerine çıkması ve başvuru oranları düzeyinde satış işlemi gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Satın almayan kira ödeyecek

Hak sahiplerinin başvuru yapıp, araziyi almaması durumunda hak iddia etmesinin mümkün olmayacağını belirten Bekir Bayraktar, bu kişilerin Hazine'ye kira ödemek durumunda kalacağını söyledi.

Satışlar yüzde 30 indirimli

Satış sürecine ilişkin bilgiler de aktaran Bekir Bayraktar, "Sürecin sonunda başvuru sahiplerine tebligat yapacağız. Başvuru yapanların, taksitli veya peşin satın alma hakları olacak. Satışlar, yüzde 30 indirimli fiyat üzerinden yapılacak. Taksitle satış seçeneğinde, bedelin yüzde 10'u peşin, geri kalanı faizsiz 6 eşit taksitte, 3 yılda ödeme olanağı sağlanacak. Peşin alma seçeneğinde yüzde 20 oranında daha indirim yapılacak" bilgisini verdi.