Ekonomi
22 Haz 2015 12:49 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:50

Kalp hastaları oruç tutabilir mi?

Uzm. Dr. Hayri Parlar, ramazan ayında kalp hastalarının oruç tutabilme durumlarını değerlendirdi...

Kalp hastaları oruç tutabilir mi?
Ramazanda iftar sofraları çok çeşitli ve miktar olarak fazla olmaktadır. İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. Kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan önemli yanlışlardan birisi de hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir.
Uzm. Dr. Hayri Parlar, beynin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verdiğine, çok hızlı yemek sonrasında fazla miktarda, yüksek kalorili besinler tüketilebileceğine ve bu durumun ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırladığına dikkat çekiyor…
Kalp hastaları oruç tutabilir mi?
Kalp damarlarında ciddi darlıklar olan koroner kalp hastaları,kalbin kanı pompalama gücünün zayıf olduğu kalp yetersizliği hastaları,kan basıncının kontrolünün iyi olmadığı yüksek tansiyon hastaları,kalp kapaklarında önemli seviyede sorun olan hastalar,insulin kullanan ya da şeker düşüklüğü yaşama riski olan diyabet hastalarının oruç tutması sakıncalı olabilir.Bu hastaların mutlaka doktorları ile görüşmeleri gerekir.
Özellikle bol yağlı, kalorili ve hızlı yenilen iftar yemeklerinden sonra koroner kalp hastalarının kalp krizi geçirme riskleri yüksektir.Kalp yetersizliği olan kişiler, vücutlarında artan tuz ve suyu azaltmak için idrar söktürücü ilaçlar kullanır. İlaçların etkisiyle oruç zamanı aşırı tuz ve su kayıpları olur. Bu durum, bayılmalara hatta şoklara neden olabilir.
İftarda, vücuda yüklenen aşırı su ve tuz, zaten sınırda pompalama gücü olan kalbi aşırı çalışmaya zorlar. Bunun yanında hızlı ve bol yemek sonrası, sindirim mide bağırsak sisteminin kan dolaşım hızı artar. Bu da kalbe ek yük getirir. Aşırı yük, kalp yetersizliğine yol açabilir.
İftarda aşırı miktarda, yağlı, kalorili yemek tüketimi, gündüz içilemeyen sigaraların iftar sonrası ardı ardına içilmesi hastalar için risk faktörleridir. Ramazan ayında hastanelerin acil servislerine, iftar ile sahur arasında tokluk süresinde başvuru olmaktadır. Eğer, iftarda kısa sürede aşırı yeme alışkanlığı olmazsa, ramazanda kalp krizleri büyük ölçüde azalacaktır.
Kalp ve tansiyon hastaları oruç tutuyorlarsa ilaçlarını iftarda ve sahurda alabilecekleri şekilde doktorlarına sormalıdırlar.Günümüzde çoğu ilacın uzun etkili olup günde bir ya da iki kez alınabilmesi eksiksiz ilaç alımını kolaylaştırmaktadır.