Konut Haberleri
15 Haz 2016 07:19 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:25

Kadıköy'de oturanlar dikkat! Artık resmen yasak

Kentsel dönüşümün en yoğun yaşandığı ilçe Kadıköy’de binalara en fazla 15 kata kadar çıkma sınırı getirilmişti.

Kadıköy'de oturanlar dikkat! Artık resmen yasak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Planlama Müdürlüğü’nün İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na sunduğu Kadıköy ilçesi 1/5000 ölçekli plan notu değişikliği teklifi 12 Şubat 2016’da İBB Meclisi tarafından onaylanmıştı. İBB Meclisi, Kadıköy’de yüksekliğin serbest olduğu alanlarda yapılan projelerin genel olarak silueti olumsuz etkilediği gerekçesiyle kentsel dönüşüm projelerinde 15 kattan yüksek bina inşa edilemeyeceğini açıklamıştı.

Müteahhitler ise kat sınırının hem hak sahiplerini hem de kendilerini zora sokacağını dile getirmişlerdi. Sınırlama nedeniyle yüksek katlı hiçbir yapının yıkıp yenilemeyeceklerini belirten müteahhitler askı sürecinde plana itiraz etti. Ancak itirazlar dün İBB Meclisi’nde değerlendirildi ve ret edildi. Bölgede 15 kat sınırına takılan ve bu nedenle yenilenemeyecek 400 bina olduğu belirtiliyor.

Kadıköy’de taban oturumunun 0.35, emsalin 2.07, yüksekliğin serbest olduğu alanlarda üretilen projelerde taban oturumunun 0.09-0.20’ye kadar indirilip, yapıların daha yüksek projelendirildiği, bunun da silueti olumsuz etkilediği belirtiliyor. Yani inşaat şirketleri bina oturum alanını sınırlı tutup inşaat hakkını dikeyde kullanıyor. Bu şekilde yeşil alana yer ayırdıklarını belirten inşaat şirketleri, 15 kat sınırı ile yeşil alanların da azalacağını belirtiyor. Bölgedeki yeni yapılarda inşaat hakkı aynı kalacak ama yükseklik sınırlanacak.
Gülistan Alagöz/Hürriyet