Konut Haberleri
23 Mar 2016 12:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:09

Kaçak yapılara geri dönüşüm katkısı

Reform paketi kapsamında kaçak yapılara geri dönüşüm müjdesi verildi. Bu tasarı, gecekondu sahiplerinin kentsel dönüşüme katkısıyla gündemde olacak

Kaçak yapılara geri dönüşüm katkısı
Kaçak yapılarda oturanların mağduriyetlerini gidermek adına harekete geçildi. Bu tasarı doğrultusunda beyanda bulunan kişilerin yapılarına elektrik, su, doğalgaz bağlanmasına izin verilecek. Gecekondu sahiplerinin 10 yıl içinde kentsel dönüşüme katılma tahüddü sunması gerekecek. 

Hükümetin gecekondulara "elektrik- su-doğalgaz" bağlanmasına izin veren düzenleme torba yasaya sunuldu. Buna göre, 1 Kasım 2015'ten önce inşa edilen kaçak yapılara elektrik, su, doğalgaz bağlanmasına izin çıkarılacak.

Kentsel dönüşüm için 5 artı 5 yıllık süre tanınacak. Gecekondu sahipleri 10 yıl içinde kentsel dönüşüme katılma taahhüdü sunacak. Bu düzenleme ile bir yandan kentsel dönüşüm hız kazanacak ve diğer yandan kaçak yapılarda oturanların mağduriyeti sonlandırılacak.

Kaçak yapılar takibe alındı 
Kentsel dönüşüm için yaklaşık 2 milyar liralık kaynak kullanıldı. Riskli alanlar içinde yer alan yasa kapsamında 136, Bakanlar Kurulu kararı ile 47 il olmak üzere toplam 178 adet bölge riskli alan ilan edildi. Geçen yıl sonu itibariyle toplam 311 bin 837 adet bağımsız bölüm içeren 92 bin 833 binada riskli yapı tespit edildi. Türk Ceza Kanunu'na göre kaçak bağlantıya izin verenlere bir yıldan 5 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Kaçak yapıların yüzde 30'unun yer aldığı İstanbul'u sırasıyla İzmir ve Ankara izliyor.