Konut Haberleri
10 Haz 2014 08:55 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:11

Kablolardan sonra gayrimenkulleri de satıyor

Türk Telekom, özelleştirme sırasında yapılan imtiyaz sözleşmesi gereği 12 yıl sonra kamuya devretmesi gereken gayrimenkulleri satıyor.

Kablolardan sonra gayrimenkulleri de satıyor
Türk Telekom, özelleştirme sırasında yapılan imtiyaz sözleşmesi gereği 12 yıl sonra kamuya devretmesi gereken gayrimenkulleri satıyor. Telekomcular Derneği, kamu hizmeti verilmek amacıyla kamulaştırılan veya Türk Telekom’a bağışlanan gayrimenkullerin satılmasının ve Hazine’ye aktarılmamasının sözleşmeye aykırı olduğunu kaydetti.

21 yıllığına özelleştirilen Türk Telekom, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile imzalanan imtiyaz sözleşmesi gereği, süre sonunda taşınmazları ve tüm teçhizatlarıyla kamuya devredilecek. Ancak şirketin, devraldığı altyapıdaki bakır kabloları satıp, yarı yarıya ucuz olan fiber kablolarla değiştirmesi eleştiri konusu olurken, bir eleştiri de gayrimenkullerin satışından elde edilen gelirlerin kendi yatırımları için kullanmasına geldi.

Telekomcular Derneği, tüm gayrimenkullerin teknik teçhizat kurmak amacıyla alındığını, kamulaştırıldığını veya Türk Telekom’a bağışlandığını kaydetti. Dernek, kamu hizmeti verilmek amacıyla kamulaştırılan veya Türk Telekom’a bağışlanan gayrimenkullerin satılması ve bedellerinin Hazine’ye aktarılmamasının sözleşme hükmüne aykırı olduğunu ifade etti.

Derneğin açıklamasında ayrıca, “Uygulama mevcut haliyle devam ederse, devir tarihinde Türk Telekom’un altyapısının içi boşaltılmış bir şekilde BTK’ya devri mümkündür. Hatta Türk Telekom tüm gayrimenkulleri satarak, santralleri ve diğer teknik teçhizatı kiralık binalara bile taşıması muhtemeldir.” ifadelerine yer verildi. Türk Telekom ise konuyla ilgili gayrimenkule yaptıkları yatırımın, satışlarından daha yüksek olduğunu söylüyor.

Türk Telekom’un özelleştirilmesinin ardından devredilen altyapı ve gayrimenkuller hep tartışılan bir konu oldu. Son olarak 2012’de CHP milletvekili Haluk Koç, konuyu gündeme getirmiş ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e, Türk Telekom’a ait taşınmazların başkalarına satılması veya devredilmesinin meşruluğunu, çıkarılan bakır kabloların kaç liradan satıldığını ve satışlardan devlete pay verilip verilmediğini sormuştu.

12 Mart 2014’te Sabah Gazetesi’nde ‘Telekom’dan maden çıktı’ başlığıyla verilen haberde, Danıştay kararı gereği Türk Telekom’un tüm altyapısı ve gayrimenkullerinin Hazine’ye ait olduğu ifade ediliyor. Bu konuyu daha önce, Türk Telekom Yönetim Kurulu üyeliğine atanan ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın danışmanı olan Yiğit Bulut gündeme getirmişti.

Bulut, Türk Telekom’un özelleştirildiği günlerde 26 Aralık 2005 tarihinde Radikal Gazetesi’ndeki köşesinde, “Bu bir varlık satışı değil, imtiyaz sözleşmesidir ve 21 yıl sonunda alıcı Oger Türk Telekom’a ait altyapıyı varlıkları ile Türk devletine devredecektir.” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Zaman