Ekonomi
08 Eyl 2016 07:57 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:38

Japonlar Türksat uyduları için Türkiye'ye geliyor

Japonya Uzay Teknolojileri Bakanı, Türksat 5A ve 5B uyduları için görüşmeye geliyor

Japonlar Türksat uyduları için Türkiye'ye geliyor
Başbakan Binali Yıldırım, bugün Japonya Uzay Teknolojileri Bakanı ile bir araya gelecek. Ziyarette Türkiye’nin dev projelerinden Türksat 5A ve 5B uyduları için görüşmelerde bulunulacağı öğrenildi. Türksat uydularının ihalesinin bu yıl içinde yapılmasının ve 2018’de fırlatılmasının planlandığı da bildirildi.
Türkiye’nin son dönem Japonlar tarafından yapılan Osmangazi Köprüsü, Marmaray ile Koreliler tarafından yapılan Yavuz Sultan Selim ve Avrasya Tüneli gibi projelerin ardından iki ülke arasında Türkiye’deki dev projelerle ilgili rekabet yaşandığı ifade edildi. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ihalesi için iki ülkenin de Türk yetkililerle görüşerek girişimlerine ve fizibilite çalışmalarına başladığı öğrenildi. Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde de yakından takip ettiği Türksat uyduları ile ilgili kritik bir ziyaretçi bugün Ankara’da olacak. Türkiye, yüzde 25 yerli katkı ile Türksat 5A uydusunu 2018 sonunda, Türksat 5B’yi ise 2019’da yörüngesine fırlatmayı hedefliyor.

Türksat 5A ve 5B uydusuyla Türkiye, Avrupa, Afrika, Ortadoğu, Asya ve Avrupa ülkelerine yönelik televizyon yayıncılığı ve internet veri haberleşmesi hizmetleri verilecek. Bu iki uydu ile ilgili ihale süreçlerinin yıl sonuna kadar tamamlanması ve sözleşmenin imzalanması hedeflenirken bu kapsamda Başbakan Yıldırım, Japon Uzay Teknolojileri Bakanı Tsuruho ile bugün bir araya gelecek. Uydulara ilişkin sözleşmeler ve proje çalışmaları toplatıda ele alınacak. Türksat 5A ve 5B uyduları, Türkiye’nin ilk yerli uydusu olması hedeflenen Türksat 6A’nın altyapısını oluşturması anlamında çok önemli.

2023’te 10 uyduya sahip olmak isteyen Türkiye, Türksat 6A’yı 2020’de uzaya fırlatmayı hedefliyor. Türkiye bu nedenle, 5A ve 5B’de yerli katkıyı mümkün olduğu kadar artırmayı amaçlıyor. Yeni uydunun internet ve TV altyapısını daha geliştirmesi bekleniyor.
Etiketler: bugün,Afrika,Ankara,Avrupa,