Güncel
27 Oca 2021 12:01 Son Güncelleme: 27 Oca 2021 12:28

İzmirliler'in Tunç Soyer'e Kültürpark ültimatomu! Üçüncü mektubu da gönderdiler

İzmir'in sembolü Kültürpark'ın geleceğiyle ilgili söz sahibi olmak isteyen Izmirliler, Belediye Başkanı Tunç Soyer'e ultimatom niteliğinde üçüncü mektubu da gönderdiler.

İzmirliler'in Tunç Soyer'e Kültürpark ültimatomu! Üçüncü mektubu da gönderdiler

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in geçtiğimiz günlerde 'Kültürpark'ın Anayasası'nı hazırladık' açıklamasını yapması sonrasında Kültürpark Platformu 3. kez Soyer'e ve Meclis üyelerine yönelik bir açık mektup yayınladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer geçtiğimiz günlerde şehrin en önemli simgelerinden biri olan Kültürpark için "Anayasasını hazırladık Belediye Meclisimiz ve ilgili kurullar onayladığında İzmir’in gözbebeği artık kişisel ve dönemsel kararlardan etkilenmeyecek" açıklamasını yapmıştı.

İz Gazete'de yer alan habere göre; İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı'na karşın Kültürpark Platformu 3. kez bir açık mektup yazarak Tunç Soyer ve Meclis üyelerine çağrıda bulundu.

Soyer'e, "Başkanlar kentlere hizmet etmek için göreve gelir. Bu onların asli görevleridir. Ancak Behçet Uz gibi tarihe geçen Başkan olmak, bugün Kültürpark’ın, İzmir’in korunmaya, kurtarılmaya, geliştirilmeye olan ihtiyacını karşılayan Başkan olmaktan geçecektir" sözleriyle seslenilen yazıda, olan plan taslağının hemen geri çekilmesi için seslenildi.

Kültürpark Platformu'nun açıklaması şu şekilde:

Sn. Tunç Soyer geçtiğimiz günlerde, “Kültürpark’ın Anayasası’nı yazdık. Onay aşamaları sonrası İzmir’in en önemli bölgesi, artık kişisel ve dönemsel kararlardan etkilenmeyecek” dedi.

Kendilerine “plan yapabileceklerini ama Anayasa’nın bir mutabakat gerektirdiğini” anımsatarak, Kültürpark Anayasası’nın da henüz yazım aşamasına gelmediğini söylemek isteriz. 420 bin m2’lik bir kent parkı, kentin tek parkı olan Kültürpark; siyasetsizleştirilip, teknokratlaştırıldı. Sivil toplum çatısı altında örgütlenen yurttaşlar, kurumlar, partiler “teknik olmamaları gerekçesiyle” karar süreçlerinin dışında bırakılarak, demokratik temsil olanakları yok edildi, gerçek demokratik talebin oluşturulması engellendi.

Hafta içinde yapılan İBB Meclis toplantısında Kültürpark’a ilişkin Koruma Amaçlı İmar Planı (KAİP) taslağını sunan Teknokratın dediği gibi “çalışmanın teknik bölümü -kısmen de olsa- tamamlanmış” olabilir. KAİP’e baz oluşturacak bazı girdiler TMMOB’a bağlı meslek Odalarının talebi üzerine hazırlatılmış olabilir. Ama Kültürpark ne sadece teknik kararlarla korunabilir ne de toplanan teknik raporların girdilerinden, böylesi bir plan taslağı çıkartılabilir.

Meseleye “inşaat, sit, şartname, plan notu, m2, % 5 emsal, binlik, beş binlik plan, sözleşme, yarışma, yapılaşma hakkı” gibi kısıtlı bir sözlük ile bakanların İBB Meclis’indeki sunum dilleri, kentin hazinesi olan Kültürpark’ı “Fuar” kavramına hapis etti. Taslak, önceki dönem yönetiminin ürünüdür. Çağdışı kalmış bir şekilde Kültürpark’a 1970’lerin, 90’ların fuar alanı olarak bakmayı sürdürmektedir. Bu tanım sivil toplumun da, kamuoyunun da ve biliyoruz ki, Sn. Tunç Soyer’in vizyonu da değildir.