Konut Haberleri
09 Haz 2016 13:32 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:25

İzmir'deki Paterson Köşkü ihaleye çıkıyor

Kentin önde gelen tarihi yapıları arasında bulunan Bornova'daki 157 yıllık Paterson Köşkü'nün restorasyonu için ihaleye çıkılacak

İzmir'deki Paterson Köşkü ihaleye çıkıyor
İzmir'in önde gelen tarihi yapıları arasında gösterilen ve yıllardır atıl durumda bulunan 157 yıllık Paterson Köşkü’nün restorasyonu için 13 Haziran'da ihaleye çıkılacağı bildirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, kentin önemli sivil mimari örneklerinden Bornova’daki tarihi Paterson Köşkü'nün restorasyonu için düğmeye basıldığı bildirildi.

Tarihi köşkün restorasyon çalışmalarının ardından kültür amaçlı kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığına devredileceği belirtilen açıklamada, 13 Haziran'da yapılacak ihalenin ardından yer teslimi yapılacağı ve 730 gün içinde projenin tamamlanmasının beklendiği kaydedildi.

Bornova'da İskoçyalı tüccar John Paterson tarafından 1859 yılında inşa edilen ve döneminin özgün mimari örnekleri arasında gösterilen Paterson Köşkü, İzmir’de 19. yüzyıl levanten kültürüne ilişkin anıtsal nitelikteki özellikleri ve 133 dönüm büyüklüğündeki zengin floraya sahip bahçesi ile ihtişamlı bir yapı olarak tanınıyor.

Paterson ailesinin 1960 yılına kadar kullandığı yapı, bir dönem NATO ofisi ve lojman binası, daha sonra da halı fabrikası deposu olarak kullanılmış, uzun yıllar metruk halde olması nedeniyle çok sayıda yangın geçirmişti.