Kentsel Dönüşüm
22 Eki 2020 10:00 Son Güncelleme: 22 Eki 2020 10:16

İzmir Örnekköy kentsel dönüşümünde ikinci etap başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi'nde ikinci etap için faaliyetler başladı. İlk etapta 130 konut ve 13 işyerini teslim edildi. İkinci etapta hedef 170 konut ve 20 işyerini hak sahiplerine teslim etmek.

İzmir Örnekköy kentsel dönüşümünde ikinci etap başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı'ndaki ikinci etap yıkım çalışmaları başladı.

Yaklaşık 6 bin kişinin yaşadığı 180 bin metrekare büyüklüğündeki Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı'nda ikinci etap için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer düğmeye bastı. Etaplar halinde devam eden proje tamamlandığında toplamda 3 bin 520 adet konut ile 338 adet işyeri inşa edilmiş olacak. 

ETAP ETAP DÖNÜŞÜM

Birinci etabında 130 konut ve 13 işyerini teslim edilen Örnekköy'de ikinci etapta 170 konut ve 20 işyeri inşaa edilecek. 

Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı ikinci etap çalışmalarında 41 yapının yıkımını başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı'nda incelemelerde bulundu. İlk etapta anahtarı teslim edilen konut sahiplerine de hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Soyer, ikinci etaptaki 41 yapının yıkımını başlattı.

Tunç Soyer, Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı'nda yüzde 100 uzlaşı ve yerinde dönüşüm anlayışıyla projenin hayata geçtiği belirtti. İkinci etap dönüşüm için ihalesi yapılan ve yükleniciye teslim edilen alanda 170 konut ve 20 işyeri inşa etmek üzere hak sahiplerine ait 41 yapı/61 bağımsız bölüm yıkımi başladı. 

Birinci etap kapsamında 130 konut ve 13 işyerini teslim eden Büyükşehir, ikinci etapta Nazım Hikmet Bulvarı ve Baş Pehlivan Karali Caddesi'ne cepheli 8 ve 11 katlı iki blok inşa edecek.

İkinci etap için 11 Haziran'da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in katılımıyla noter huzurunda kura çekilerek hak sahiplerine dağıtılacak daireler belirlenmişti. Yıkım işlemlerinin ardından bölgedeki inşaat çalışmaları başlayacak.

ÜLKEDEKİ EN BAŞARILI UYGULAMA

Çalışmaları yerinde incelemek için alana giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'de Türkiye'deki en başarılı kentsel dönüşüm uygulamasına imza atıldığına dikkat çekti.

Süreç hakkında bilgi alan Soyer, birinci etapta anahtarını teslim alıp evine yerleşen Melek Mama'ya da hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Melek Mama, Başkan Soyer'e teşekkür ederek "Her şey çok güzel yürüdü, çok memnunuz. Hiçbir sıkıntı yaşamadık. Bölgenin çehresi değişecek, buraları çok güzel olacak" dedi.

Başkan Tunç Soyer, alanda yaptığı konuşmada kentsel dönüşümün İzmir'in en önemli çalışma alanlarından biri olduğunu vurgulayarak "İzmir'de belki de Türkiye'nin hiçbir yerinde olmadığı kadar yerel ve yerinde dönüşüm yapılıyor. Kentsel dönüşüm sadece binaların yıkılıp yeni binaların yapılmasından ibaret değildir. Biz insanların komşularını seçme hakkını koruyarak, yani yaşam kültürünün aynı kalmasına dikkat ederek kentsel dönüşüm yapıyoruz. Türkiye'deki en başarılı kentsel dönüşüm uygulaması İzmir'de yapılıyor. Ege Mahallesindeki süreç devam ediyor. Örnekköy'de üçüncü ve dördüncü etaplar sırada. Canla başla çalışmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

2015'TE BAŞLADI BİTİNCE ÇOK GÜZEL OLACAK

Örnekköy Mahalle Muhtarı Avni Yüksel ise 55 yıldır Örnekköy'de yaşadığını söyleyerek, "2015 yılında Büyükşehir Belediyesi devreye girdi ve kentsel dönüşüm sürecini başlattı. Evlerimiz yıkılmak üzereydi. Buraya Anadolu'nun dört bir yanından gelen insanlar kendi şartlarına göre evler yapmışlar. Bir oda yapmış, üstüne bir kat çıkmış. Hepsi zor şartlarda yapılmış sağlıksız, eski binalardı. O nedenle burada çok hızlı uzlaşı sağlandı. Buradaki süreç tamamlandığında alanda çocuk oyun alanları, futbol sahası, kültür merkezi ve pazar yeri de olacak. Proje tümüyle tamamlandığında burası çok güzel bir yere dönüşecek" dedi.