Toki
28 Şub 2021 09:00 Son Güncelleme: 28 Şub 2021 09:14

İzmir Karabağlar'da TOKİ tartışması! Üniversite kampüsüne konut...

İzmir'in Karabağlar İlçesi'ne bağlı kırsal Uzundere Mahallesi sınırlarındaki İzmir Demokrasi Üniversitesi'nin kampüsüne TOKİ tarafından konut yapılmak istenmesi AKP ve CHP'yi karşı karşıya getirdi.

İzmir Karabağlar'da TOKİ tartışması! Üniversite kampüsüne konut...

Dava açıp planı iki kez iptal ettiren, büyük ölçüde aynı şekilde revize edilen yeni plana da itiraz edeceklerini açıklayan Karabağlar Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Selvitopu, kampüsün tamamının üniversiteye ayrılmasını istedi.

Ancak, AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, CHP'li Başkanı 'istemezükçü' ilan etti. CHP'li vekiller Kaya'ya 'anlamazükçü' yanıtını verdi. Uzundere köylüleri de TOKİ'ye isyan bayrağını çekti.

İzmir'in Karabağlar İlçesi'ne bağlı kırsal Uzundere Mahallesi sınırlarındaki İzmir Demokrasi Üniversitesi'ne ait 80 hektarlık arazinin 42 hektarına TOKİ tarafından konut yapılmak istenmesi, kentte büyük tartışma yarattı. Karabağlar Belediyesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nin itirazları, İzmir 6. İdare Mahkemesi ve İzmir 1. İdare Mahkemesi'nin iki ayrı "yürütmeyi durdurma" kararına rağmen, TOKİ tarafından geçen 26 Ocak'ta ihaleye çıkıldı. Üniversite kampüsünde "809 Konut, 2 Ticaret Merkezi ve 1 Cami İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi" yaptırılacağı duyuruldu.

İHALE ÖNDEN, PLAN ARKADAN GELDİ

Mahkemenin işaret ettiği plan değişikliği ise TOKİ'nin çıktığı ihaleden yaklaşık 1 ay sonra geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, revize edildiği belirtilen planı 13 Şubat'ta askıya çıkardı. Ancak, rezive edildiği söylenen planın da genel olarak öncekinden farklı olmadığı görüldü. Askıya çıkan planda, üniversite kampüsünden koparılacak 42 hektarlık alanın 13 hektarlık bölümüne 750 sosyal konutun inşa edileceği belirtildi. TOKİ'nin çıktığı ihalede 809 konut, bakanlığın askıya çıkardığı planda ise 750 konut gözükmesi akıllarda soru işareti bıraktı.

BU PLANIN NERESİ YENİ...

Kampüs arazisinin tamamen üniversiteye bırakılmasını ve TOKİ'nin girmemesini isteyen Karabağlar Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Selvitopu ise revize edildiği öne sürülen yeni plana da itiraz edeceklerini açıkladı. Revize planın öncekinden farkı olmadığını vurgulayan Başkan Selvitopu, "Eski planda da üniversiteye bıraktıkları alan 38 hektardı. Yeni planda da 38 hektar.. Bu planın neresi yeni. Askı süresi sonunda belediyenin görüşünü bir kez daha bakanlığa ileteceğiz. Bu plana da itiraz edeceğiz” çıkışını yaptı.

"KAMPUS ÜNİVERSİTENİN OLSUN" DİYEN BAŞKANI "İSTEMEZÜKÇÜ" İLAN ETTİ

AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya ise üniversite alanının azaltılmasını istemeyen Başkan Selvitopu'nu hedef aldı. Selvitopu'nu "üniversiteyi istememekle" suçlayan Kaya, "CHP'li istemezükçü Sn. Selvitopu hiç şaşırtmıyor. İstediğin kadar itiraz et, engellemek için elinden geleni ardına koyma yine de başaramayacaksın. Karabağlar'ımızın üniversite kenti olmasının, geleceğe umutla bakmasının önüne geçemeyeceksin. O kampüs Karabağlar'a YA-PI-LA-CAK!” ifadelerini kullandı.

"TAMAMINA ÜNİVERSİTE YAPILACAK"

AKP Kaya'nın açıklamaları CHP cephesinde yankı buldu. Sosyal medya hesabından Kaya'ya yanıt veren CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, "Anladığınız dilden bağıra bağıra söylüyoruz; Üniversite alanında rantı İS-TE-ME-ZÜK! Alanın tamamına üniversite YA-PI-LA-CAK!" dedi.

"ANLAMAZÜKÇÜ" ÇIKIŞI

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan ise "AKP’li Anlamazükçü Sn. Mahmut Atilla Kaya’ya tekrar açıklıyoruz. Eski ile yeni denen plan arasında hiçbir fark yok. Kimseye YUT-TU-RA-MA-YA-CAK-SI-NIZ! 80 hektarın tamamı ÜNİVERSİTE KAMPÜS ALANI O-LA-CAK! Üniversite Kampüs Alanına konut YA-PA-MA-YA-CAK-SI-NIZ!" açıklamasını yaptı.

PLAN YENİ DİYE YUTTURAMAZSINIZ

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç da "İzmir’e suyu kendilerinin getirdiğini zanneden, 40 yıllık fabrikaları tekrar tekrar açan zihniyet Karabağlar’da algı peşinde. İzmir’i rant hırsınızla kirletemezsiniz. Eski planı yeni diye de kimseye yutturamazsınız. 80 hektarın tamamı üniversite alanı O-LA-CAK!" dedi.

CHP'Lİ BAŞKAN İSYAN ETTİ

İzmir'de gündem yaratan tartışmaların ardından, TOKİ'nin konut yapmak istediği alanda basın açıklaması yapan Karabağlar Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Selvitopu, süreci şöyle anlattı:

"Burada kamuya ait 80 hektar arazi vardı, TOKİ'ye devredildi. TOKİ de buraya konut yapmaya karar verdi. Ama, Karabağlar'da merkezi olan İzmir Demokrasi Üniversitesi'nin yerleşkeye ihtiyacı var. Biz de bu alanın İzmir Demokrasi Üniversitesi'ne devredilmesini istedik. Daha sonra bakanlık tarafından planlama yapıldı. 80 hektarın 38 hektarı üniversiteye ayrıldı, kalanı konuta açıldı. Karşı olduğumuz konu; bu konut meselesi. Konutun kaldırılıp 80 hektarın tamamının üniversite alanı olmasını istiyoruz. Konut olarak belirlendikten sonra imar planlarıyla ilgili iptal davası açtık. Mahkeme de yürütmeyi durdurma kararı verdi. İptal kararı gündemdeyken TOKİ, 26 Ocak'ta yapım ihalesini gerçekleştirdi. Plansız bir alanda yapım ihalesi yapıldı. Biz, bir yargı kararı varsa buna herkesin uymak zorunda olduğunu düşünüyoruz. Ama bakanlık 13 Şubat itibariyle yeni plan onayladı. Planı incelediğimizde ise eskisinden farkı olmadığını gördük. Yine üniversite alanı 38 hektar, konut alanları yine aynı. O nedenle biz buna da itiraz edeceğimizi söyledik. Israrımızı dillendirmeye çalıştık. Ama bunu çarpıtıyorlar. Kamuoyuna farklı yansıtmaya çalışıyorlar."

ZATEN ÜNİVERSİTE OLMASINI BEN İSTEDİM

Başkan Selvitopu, şöyle devam etti:

"Ki başından beri buraya üniversite kampüsünü gündeme getiren benim ve buradaki sivil toplum örgütleridir. Yoksa alanın tamamına konut yapacaktı TOKİ... Israrımız sonucunda bir bölümünü üniversiteye ayırmak zorunda kaldılar. Şimdi tamamının üniversite alanı olmasını istiyoruz. Çünkü burada başka üniversitenin büyüyeceği, gelişeceği alan yok. Çabalarımız sonuna kadar devam edecek."

25 YIL YETECEK KADAR KONUT STOKU VAR

Karabağlar'da konut ihtiyacı olmadığını vurgulayan Başkan Selvitopu, "Belediye 2 bin hektarlık alanda plan revizyonlarımızı yaptık. Karabağlar'da 20- 25 yıl sonrasının nüfusu düşünülerek yapılan planlara göre, konut stokumuz ihtiyaca cevap verecek durumda. Yani, ilçemizde yeni konut ihtiyacı yok" dedi.

KİMSE UYMAYACAKSA YARGI BU KARARLARI NİYE VERİYOR

CHP'li Selvitopu, yargı kararına uyulmamasına da tepki gösterirken, "Zaten hukuken de buraya konut olmaması gerekir. Bir yargı kararı var ortada. Yargı, (konut yapılamaz) diyor. Karar ortadayken, bu ihaleye çıkmak, plan onaylamak nereye sığar, kamuoyunun takdirine sunuyorum. Kimse uymayacaksa o zaman yargı bu kararları niye veriyor" ifadelerini kullandı.

KAMPÜS ALANINA KONUT YAPILMASINI İSTEMİYORUZ

İstemezükçü suçlamasıyla ilgili ise Muhittin Selvitopu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"İstemezükçü kalıplaşmış bir tabir. Biz burada konut yapılmasını istemiyoruz. Üniversite yapılmasını istiyoruz. Bunu anlamıyorlarsa yapacak bir şey yok. Türkçem iyidir, anlaşılmayacak bir dilde de konuşmuyorum. Bu arazinin tamamının üniversite kampüsü olmasını istiyoruz. Üniversite kampüsünün burada kurulması Karabağlar'ın sosyal, ekonomik, ticari yaşamını geliştirecek bir olaydır. Bunu anlatmaya çalışıyoruz. İstemezükle ne alakası var. Gerçek istemezükçüler alanın tamamının üniversite olmasına karşı çıkanlardır. Bunu kamuoyuna anlatacağız."

AKP'LİLER DE OY VERMİŞTİ...

Başkan Selvitopu, Karabağlar'da genel eğilimin de arazinin tamamının üniversiteye ayrılması yönünde olduğunu belirtirken, "Zaten belediye meclisimiz de oybirliği ile temenni kararı aldı. AK Partili meclis üyeleri de bizimle birlikte hareket etti. AK Parti de kampüs için evet oyu verdi. Bu aslında parti meselesi değil. Bazı çevrelerin buraya konut yapma ısrarı var. Biz bunu anlamıyoruz. Niye konut yapmak istiyorlar buraya... Bu alanın tamamının üniversiteye tahsis edilmesinin kimseye zararı yok. Konut başka bir yere de yapılabilir. Konut ısrarı niye, gerçekten anlamıyoruz. Kampüs olursa gelecekte Karabağlar'ın sosyal, ekonomik, ticari yaşamı gelecek üniversite öğrencileri ile birlikte çok farklı bir noktaya gidecek. Bu da bir sosyal dönüşümdür. Kentsel dönüşümler fiziki dönüşümlerdir. Bunu sosyal dönüşümlerle desteklerseniz kent daha hızlı, dengeli gelişmiş olur" diye konuştu.

Uzundere sakinlerinden, Tahtacı Kültür Derneği Başkanı Murat Bal da "Üniversite olsun ama büyük büyük binaları kesinlikle istemiyoruz. Bunu bütün köylümüz de istemiyor. Burası köy yeri. Beton yığınının içinde yaşamak istemiyoruz. Çiftçilikle hayvancılıkla uğraşıyoruz.. Kesinlikle TOKİ istemiyoruz" ifadelerini kullandı.