Emlak Konut
31 Mayıs 2017 09:23 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:12

İzmir gaza bastı!

İzmir'de arsa ve arazi yatırımları hızla artarken bu durum fiyatlara da yansıyor. Urla, Seferihisar'da tarla fiyatları, Menemen ve Torbalı’da ise daire fiyatları yüzde 50 artmış durumda.

İzmir gaza bastı!
Alt yapı çalışmalarının hız verildiği İzmir'de EVA Gayrimenkul Değerleme tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre arsa ve arazi yatırımı yapılan ilçelerin başında Çeşme, Urla, Güzelbahçe, Karaburun, Kemalpaşa, Torbalı, Menemen ve Seferihisar ilçeleri geliyor. Urla, Seferihisar da tarla fiyatları, Menemen ve Torbalı’da ise site içi yeni yapılaşmalarda daire fiyatları yüzde 50 artmış bulunuyor. İzmir merkezde ise yeni ve lüks yapılaşma en çok Bayraklı, Bornova ve Karşıyaka’da görülüyor.

YAPILAŞMAYA TALEP ARTIYOR

EVA Gayrimenkul Değerleme İzmir Bölge Müdürü Filiz Akkaya, 2017 yılının İzmir’de arazi ve arsaya yatırım yılı olacağını söylüyor. Akkaya, son 6 ayda İstanbul-İzmir Çanakkale köprü bağlantısı, İstanbul-Bursa-İzmir otoyol çalışmaları ve kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle özellikle arsa-arazi ve yaz-kış kullanıma uygun yapılaşmalara olan talebin devam ettiğini belirtiyor. İstanbul-İzmir arasını yaklaşık 4 saat indirmesi planlanan İstanbul-Bursa-İzmir-otoyol projesinin etkisiyle İzmir sahil şeridinde Urla, Çeşme, Seferihisar ve Güzelbahçe ilçelerinde arsa ve konutlarda değer artışı olduğunu belirten Akkaya, özellikle Çeşme, Urla, Güzelbahçe’de son bir yılda yüzde 40-50 civarında değer artışı gerçekleştiğini söylüyor.İzmir’de arsa-arazi yatırımı yapılan ilçelerin başında Çeşme, Urla, Güzelbahçe Karaburun, Kemalpaşa, Torbalı, Menemen ve Seferihisar ilçelerinin geldiğini dile getiren Akkaya, bu ilçelerde konut imarlı arsa yatırımlarının hız kazandığını, buna bağlı olarak tarla fiyatlarının da arttığını kaydediyor. Akkaya, İstanbul-İzmir otobanının Kemalpaşa’dan İzmir’e bağlanması ve Kemalpaşa-Torbalı bağlantısının açılması sebebiyle Kemalpaşa ilçesindeki zeytinlik ve kiraz bahçeleri ile üst ölçekli planlarda sanayi-depolama alanlarında kalan arazilerde de ciddi değer artışları olduğunu söylüyor. Akkaya, Seferihisar girişinde karayolu cepheli ya da karayoluna yakın bölgelerde site içinde 500-1000 metrekare arsa içinde villa tipi yapılaşmaların değer kazanmaya başladığını ve yaz-kış kullanım olarak daha çok yüksek gelir grubunun seslendiğini belirtiyor. Seferihisar’ın Sığacık mevkinin ise özellikle “sakin şehir” kavramıyla öne çıktığını ifade eden Akkaya, tarla fiyatlarında da artışlar olduğunu, metrekaresi 15-50 TL bandında olan tarlalar için 30-80 TL birim fiyatların talep edildiğini söylüyor.

DAİRELER 250 BİNE KADAR ÇIKTI

Orta gelir grubunun son bir yılda Menemen ve Torbalı ilçelerini tercih ettiğini, bu ilçelerde konut projelerinin hız kazandığını belirten Akkaya, gerek İzban hattının bölgeye ulaşımı kolaylaştırması, gerekse Torbalı ilçesinde sanayi bölgelerine yatırımların artmasının bölgede çok lüks olmayan orta gelir grubuna yönelik konut projelerinin hız kazanmasına neden olduğunu kaydediyor. Bu gelişmenin arsa-arazi fiyatlarına da yansıyarak yaklaşık yüzde 40-50 civarında bölgesel artışlara yol açtığını ifade eden Akkaya, 100-150 bin TL civarında olan daire fiyatlarının ise 250 bin TL’ye kadar çıktığına dikkat çekiyor.
İzmir şehir merkezinde ise Bornova, Bayraklı ile Karşıyaka’da yeni yapılaşmaların daha çok talep edildiğini söyleyen Akkaya, özellikle lüks konutlarda 2016 yılındaki ivmeyle satışların devam ettiğini, son aylarda ise ciddi bölgesel artışlar görüldüğünü belirtiyor. Akkaya, Karşıyaka ve Bornova’da eski dairelerin ortalama metrekare birim fiyatlarının 2 bin 800-3 bin TL seviyesinde iken, yeni daire fiyatlarının 4 bin 500-8 bin TL aralığında değiştiğini söylüyor. Karşıyaka’da Aksoy-Girne Caddesi’nde genel olarak parsel bazında yenilemelerle konut fiyatlarında yüzde 70 ila yüzde 100 arasında artışların görüldüğünü kaydeden Akkaya, 35-50 yaş arası eski binaların asansörsüz ve otoparksız olduğunu, yeni yapıların ise asansörlü ve otoparklı planlandığını belirtiyor. Bu nedenle taşınmazların değerlerinde ciddi artışların yaşandığını dile getiren Akkaya, İzmir’in yeni kent merkezi olarak bilinen Bayraklı-Turan-Salhane bölgesinde ise ofis-rezidans metrekare birim fiyatlarının 7 bin ila 12 bin civarında olduğunu ifade ediyor. Kentsel dönüşümle kısa vadede Bayraklı, Bornova ve Karşıyaka’da ciddi değişimlerin yaşanacağını vurgulayan Akkaya, özellikle Bayraklı-Salhane-Turan aksı ile İzmir-Ankara karayolu üzerindeki yatırımların hız kazanacağını belirtiyor.