Politika
02 Kas 2020 08:30 Son Güncelleme: 02 Kas 2020 08:48

İzmir depremzedelerine ödemeler başladı! Kime ne ödeniyor?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir depremzedelerine ödemelerin başladığını açıkladı.

İzmir depremzedelerine ödemeler başladı! Kime ne ödeniyor?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir depreminden sonra bölgeye giderek çalışmalara katıldı. Bakan Kurum, döprem bölgesinde yaptığı basın açıklamasında, depremzedelere yardım paralarının ödenmeye başlandığını belirtti. Hasarlı binaların tespitine başlandığını da belirten Bakan Kurum, ortaya çıkan acı tablonun rakamlarını da paylaştı. 

Bakan Murat Kurum, "Amacımız öncelikli binaları 2-3 gün içinde ve bütününde 10 gün içinde hasar tespit çalışmalarını tamamlamak. Şu an 910 kişi sahada fiilen çalışmala yürütüyor. Sayımız bine yaklaştı. Her geçen gün artırıyoruz. Hasar tespitlerimiz de hızlı şekilde devam edecek." diye konuştu.

İÇİNE GİRİLEMEZ 41 BİNA

Bakan Kurum'un verdiği bilgiye göre an itibarıyla 2 bin 234 binada 28 bin 100 bağımsız bölemde hasar inceleme çalışması tamamlandı: "Ağır, acil ve yıkık sayımız 41'e ulaştı ve 1041 bağımsız bölümden oluşuyor. Orta hasarlı 35 binamız 660 da bağımsız bölümümüz var."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları tamamlandığında eş zamanlı olarak inşaat çalışmalarının da yürütüldiğünü belirti: "Bütün alanlarda zemin etüt çalışmaları, yeni yapılacak binaların projelendirme çalışmaları, yine rezerv alanda yapılacak projelere ilişkin çalışmalar süratli şekilde yapılıyor. İnşallah 1 ay sonra da burada inşaat çalışmalarına başlamış olacağız."

30 BİN TL EŞYA YARDIMI 

Çalışmaların çok iyi şekilde devam ettiğini belirten Kurum, şöyle konuştu:

Hayatını kaybeden vatandaşlarımız için Valiliğimiz, bugün itibarıyla 10 bin lira yardım ödemesine başlamış durumda. Yıkılmış veya yıkılacak binalara ilişkin, eşyasını alamayan vatandaşlarımıza 30 bin lira eşya yardımı yapılacak. Ev sahibi veya kiracı olduğu fark etmiyor. Eğer eşyasını alamıyorsa binası yıkılmışsa 30 bin lira hane başına eşya yardımı vereceğiz. Ev sahiplerine 13 bin lira, kiracılara da evlerinde oturamayacaklarsa 5 bin lira taşınma ve kira yardımı vereceğiz.

Seferihisar'da dün inceleme yaptıklarını, yaklaşık 200 esnafın su taşkınından zarar gördüğünü kaydeden Kurum, "Burada hasar tespit çalışmalarımızı yaptık. Hasar tespit çalışmalarına göre 15 milyon lira civarında esnafımızın zararı var. Buna ilişkin Valiliğimiz bugün itibarıyla Aile Bakanlığımızın destekleriyle kısmi ödemelere başlayacaklar." dedi.