Konut Haberleri
01 Kas 2020 17:19 Son Güncelleme: 01 Kas 2020 17:29

Jeoloji Mühendisleri İzmir depreminde ağır hasar gören konut sayısını açıkladı

Jeoloji Mühendisleri İzmir depreminde ağır hasar gören bina sayısını açıkladı. İzmir depreminde ağır hasar gören konut sayısı afetin boyutunu ortaya koydu.

Jeoloji Mühendisleri İzmir depreminde ağır hasar gören konut sayısını açıkladı

Jeoloji Mühendisleri Odası'nın açıkladığı ağır hasarlı konut sayısı deprem felaketinin boyutunu ortaya koydu. Son açıklanan rakamlara göre 50 kişi hayatını kaybetti. 17 bina tamamen yıkılırken, 8 binada arama kurtarma faaliyetleri devam ediyor. 

Jeoloji Mühendisleri Odası 6.6 şiddetindeki depremde 5 ila 6 bin binanın ya da 25-30 bin konutun ağır hasarlı duruma geldiği tahmininde bulundu. Yurttaşları bu binalara girmemeleri yönünde uyaran Jeoloji Mühendisleri Odası, artçı sarsıntılar devam ettikçe orta hasarlı binaların da ağır hasarlı duruma gelebileceğine dikkat çekti.

Jeoloji Mühendistelir Oda Başkanı Hüseyin Alan, İzmir başta olmak üzere tüm ülkede yapı stokunun hızla gözden geçirilerek riskli olanların boşaltılmasını istedi.

Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezinden Doç.Dr. Bülent Özmen de Türkiye’de deprem üretme potansiyeli olan 550 diri fay bulunduğuna dikkat çekerek “Ne zaman hangisinin kırılacağını bilmiyoruz. Sadece bir faya, bir bölgeye, bir şehre değil, bir seferberlik halinde ülke genelinde, planlar dahilinde deprem riskini azaltmaya odaklanmamız gerekiyor” dedi.

Doç. Dr Özmen, depremden 70 kilometre uzaklıktaki İzmir Kent merkezinde 17 binanın yıkılmasının kabul edilemez bir durum olduğunu belirterek, zemin özellikleri dikkate alınmadan, deprem yönetmeliğine uyulmadan yapılan binaların yıkım getirdiğinin altını çizdi.